Τις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συζήτησε με στελέχη αμερικανοεβραϊκων οργανώσεων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη σημερινή συνάντηση τους στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στον κ. Βενιζέλο να ενημερώσει τους συνομιλητές του για αρκετά ζητήματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική, καθώς και για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Πριν από τη συνάντησή του με τα στελέχη των αμερικανοεβραϊκων οργανώσεων, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών φορέων.

Το πρόγραμμα των σημερινών επαφών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών ξεκίνησε με συνάντηση που είχε στο Κογκρέσο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Εντ Ρόις. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης.

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι η ωριαία συνάντηση διεξήχθη μέσα σε «ένα εξαιρετικά θερμό κλίμα». Κατά τη διάρκειά της, ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε επίσης τον κ. Ρόις για την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής και τα συναφή επιτεύγματα στον τομέα της οικονομίας.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Βενιζέλος και Ρόις αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, τόσο διμερούς όσο και πολυμερούς ενδιαφέροντος, με έμφαση στο Κυπριακό, σε θέματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις ελληνοτουρκικές αλλά και ευρωτουρκικές σχέσεις, στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην κατάσταση στην Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Σημειώνεται πως αύριο, ο ο κ. Βενιζέλος θα έχει συναντήσεις με τους Αμερικανούς υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομικών, Τζον Κέρι και Τζακ Λιου, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, θα έχει γεύμα εργασίας με διευθυντικά στελέχη αμερικανικών δεξαμενών σκέψης.