Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

«Καταργούμε φορείς που δεν έχουν νόημα» διαμήνυσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τις καταργήσεις 21 δημόσιων οργανισμών που προωθεί το υπουργείο, τονίζοντας ότι η μεχρι τώρα αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι λανθασμένη. «Θα αντέξει η κυβέρνηση» τόνισε απορρίπτοντας τα περί πρόωρων εκλογών.

«Είναι η πρώτη ουσιαστική απόπειρα κατάργησης φορέων. Δεν μπορεί να έχουμε δύο και τρεις δομές που έχουν τις ίδιες λειτουργίες» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι είναι πιθανό ένα «νέο κύμα καταργήσεων ή συγχωνεύσεων φορέων. Παρεμβάσεις που να περιορίζουν το μέγεθος φορέων είναι πολύ πιθανές.

«Πρώτη δέσμευση που έχουμε αναλάβει είναι να σεβόμαστε το χρήμα του έλληνα φορολογούμενου. Πρέπει να σεβόμαστε το δημόσιο συμφέρον» τόνισε.

Ο υπουργός ανέφερε ότι αξιολογούνται και οι συγκοινωνιακοί φορείς, ενώ παράλληλα, τόνισε ότι όσοι υπάλληλοι δεν απορροφηθούν θα οδηγηθούν εκτός Δημοσίου.

«Η αξιολόγηση όπως γίνεται μέχρι σήμερα δεν εξυπηρετεί κανέναν πολιτικό σκοπό. Δεν αξίζουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι τον άριστο βαθμό. Δεν αλλάζουμε τη μεθοδολογία και τα κριτήρια της αξιολόγησης, αλλά δοκιμάζουμε την έννοια της ποσόστωσης. Όσοι βρεθούν στην τελευταία κατηγορία, όμως, δεν σημαίνει ότι θα απολυθούν ή θα τεθούν σε διαθεσιμότητα» σημείωσε. 

«Δεν είμαι αντίθετος στην απόλυση ενός δημοσίου υπαλλήλου, αλλά υπό προϋποθέσεις, όμως» σημειώσε. Δεν είμαι κυνηγός απολύσεων αλλά είναι μνημονιακός στόχος. Παράλληλα σημείωσε ότι απευθείας απολύσεις μπορούν να γίνουν μονο σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Είμαι επί της αρχής αντίθετος στην ιδία έννοια της μονιμότητας που δημιούργησε ένα καθεστώς επανάπαυσης» ανέφερε.

«Το κράτος έχει μικρύνει αρκετά. Οι φόροι δεν έχουν μειωθεί αφού το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής δεν το έχει επτρέψει. Το κράτος μπορεί στοχευμένα να μικρύνει κι άλλο» ανέφερε.

Για την επιβίωση της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Έχουμε ακόμα 2,5 χρόνια μπροστά μας είπε για την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία έτω και με 153 βουλευτές είναι στέρεη. Ορίζεται πουθενά στο Σύνταγμα ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν βουλευτικές; Οι κυβερνήσεις εκλέγονται για μια τετραετία». 

Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να σταθεροποιηθούν οι εκλογικοί κύκλοι. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει τη θητεία του. Είμαστε εδώ για μία δύσκολη δουλειά, δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από την ευθύνη» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν φοβάται τον παράγοντα ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για «κουλτούρα συνεργασίας που δεν υπήρχε στη χώρα».