Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Όχι το χρέος, ούτε η οικονομία αλλά το πελατειακό κράτος είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας, σύμφωνα με τα μέλη του «Νέου Κόμματος» που στα μέσα της εβδομάδας έκανε την εμφάνισή του. 

«Το χρέος είναι βιώσιμο, η οικονομία δεν είναι βιώσιμη, καθώς το πελατειακό κράτος είναι υπεύθυνο για την χρεωκοπία της χώρας αλλά και για την αδυναμία της να ορθοποδήσει».  

Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της πολιτικής σκέψης των 30 ανθρώπων που αποτελούν την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος. Αυτοί και αν έχουν ζήσει το πελατειακό κράτος! 

Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για ανθρώπους που πληρώνονται από αυτό: δημόσιοι υπάλληλοι, καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη επενδυτικών τραπεζών. 

«Η ανασφάλεια του πολίτη τρέφει το πελατειακό κράτος. Ο πολίτης που φοβάται για την επιβίωσή του αναγκάζεται να γίνεται παρατρεχάμενος του κάθε πολιτικού», λέει στο newpost.gr ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, Παύλος Ελευθεριάδης, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόδρης και ξεδιπλώνει ένα χορταστικό όραμα κοινωνικής πολιτικής: «επίδομα ανεργίας, χρηματοδότηση υγείας, κοινωνικά επιδόματα στους αδυνάτους. Η ελληνική κοινωνία θα δώσει την αίσθηση ότι έχει αλληλεγγύη.  Τα χρήματα των φορολογουμένων θα μοιράζονται σε εκείμους που δεν έχουν τίποτα και στα παιδιά τους». 

«Το πολιτικό σύστημα παρέδωσε εθνική κυριαρχία διότι αρνήθηκε τις ευθύνες του για την κατάντια της χώρας. Έδωσε τα κλειδιά για να κάνουν οι άλλοι τις μεταρρυθμίσεις που ήταν αναγκαίες. Το πελατειακό σύστημα κατηγορεί τους ξένους, στους οποίους παρέδωσε τα κλειδιά για να κάνουν τη δύσκολη δουλειά», συμπληρώνει ο Ανδρέας Κούτρας, μέλος του Νέου Κόμματος και Οικονομικός Αναλυτής. 

Βιώσιμο το χρέος – Καλή δουλειά από Στουρνάρα 

Από το σημερινό πολιτικό προσκήνιο, ξεχωρίζουν ως εκείνον που «κάνει καλά τη δουλειά του» το σημερινό υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα: «Χάρη στον κύριο Στουρνάρα που είναι τεχνοκράτης και όχι πολιτικός, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή στη σωστή κατεύθυνση», συμπληρώνει ο Παύλος Ελευθεριάδης. 

Όσο για το χρέος, ο Ανδρέας Κούτρας δηλώνει πως «Είναι βιώσιμο, καθώς μπορεί να είναι ονομαστικά υψηλό αλλά δεν είναι άμεσα πληρωτέο. Η αποπληρωμή του αρχίζει το 2023.

Το χρέος πρέπει και θα χρειαστεί να αναδιαρθρωθεί, όχι όμως να κουρευτεί. Να μεταθέσουμε τις αποπληρωμές σε βάθος χρόνου ή να πάρουμε μια περίοδο χάριτος. Εμείς πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε μια περίοδο χάριτος τουλάχιστον πέντε ετών». 

Και οι δύο συμφωνούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ: «Είμαστε φιλοευρωπαϊκό κόμμα, αίτημά μας η εφαρμογή των επιταγών του ΟΟΣΑ στη δημόσια διοίκηση, όραμά μας μια Ευρώπη με... λιγότερα λάθη και μια Ελλάδα που θα εργάζεται για την υγιή επιχειρηματικότητα». 

«Δεν είναι το χρέος το πρόβλημα της χώρας. Είναι η παιδεία, η δικαιοσύνη και η κοινωνική φροντίδα. Αυτά είναι τα προβλήματά μας. Το χρέος είναι μια συνέπεια των δομικών αυτών προβλημάτων της χώρας», καταλήγει ο Παύλος Ελευθεριάδης. 

Επιτελικό και αυτοδιοίκητο δημόσιο 

Αιχμή του δόρατος στον «πρώτο βηματισμό» τους – όπως χαρακτηρίζουν την πρώτη παρουσίαση μιας περίληψης θέσεων- η εκ βάρθρων αλλαγή του δημοσίου. Οραματίζονται έναν δημόσιο τομέα που θα... αυτοδιοικείται. 

«Η επιτελική δημόσια διοίκηση θα εμποδίσει τους υπουργούς να διορίζουν και να προάγουν δημοσίους υπαλλήλους, να μοιράζουν δουλειές και προαγωγές. Θα αφήσουν τους δημοσίους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους με αξιοκρατία. Είναι βασική μας θέση», λέει ο Παύλος Ελευθεριάδης

«Δείτε τα ελληνικά σχολεία σήμερα. Ο διευθυντής δεν έχει λόγο στο ποιους εκπαιδευτικούς θα προσλάβει ή θα απολύσει. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Θα έπρεπε τα σχολεία να αυτοδιοικούνται υπό την εποπτεία των συλλόγων γονέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης», συμπληρώνει ο Ανδρέας Κούτρας.