Σφοδρή σύγκρουση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα επισφαλή δάνεια, την υπόθεση του ΤΤ και το σκάνδαλο των υποβρυχίων σημειώθηκε στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ο υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να απαντήσει σήμερα στη Βουλή στο θέμα αυτό από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και απάντησε ότι «η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας» και ότι ουδείς σκέπτεται αλλαγή των warrants.

Ο κ. Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του για τα «σκανδαλώδη τραπεζικά δάνεια» ζήτησε να ελεγχθούν οι συνθήκες που οδήγησαν στην έγκριση από τις συστημικές τράπεζες παράνομων δανείων και να μην περιοριστεί ο έλεγχος μόνο στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στην Ελλάδα «οι οδηγοί στο τιμόνι της διαπλοκής ήταν τρεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Συνήθως στο πιλοτήριο είναι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης. Εδώ ήταν τρεις που οδηγούσαν το σύστημα της διαπλοκής. Το διεφθαρμένο σύστημα των κομμάτων εξουσίας, που δυστυχώς αυτές τις ημέρες βγαίνει και αποκαλύπτεται ως χιονοστιβάδα, αυτή η οσμή των σκανδάλων που δημιουργεί μια απαξία απέναντι στο πολιτικό σύστημα γενικώς. Για τις μίζες στα εξοπλιστικά, τη Siemens αλλά και το τραπεζικό σύστημα.

Ο δεύτερος συνοδηγός ήταν το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, οι τράπεζες που δίνανε δάνεια χωρίς εγγυήσεις. Ο τρίτος συνοδηγός ήταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δεχόντουσαν αυτές τις δανειοδοτήσεις ως επί το πλείστον όμιλοι που ήλεγχαν οι ελέγχουν ΜΜΕ» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι τράπεζες που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις, δάνεια επισφαλή, μη εξυπηρετούμενα, παράνομα δάνεια, δεν είναι εξαιρέσεις αλλά ο κανόνας και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που αφορά σε 400 εκατομμύρια επισφαλών δανείων, είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Η χώρα κατέρρευσε οι τραπεζίτες μένουν όμως όρθιοι, είπε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι «αυτή τη στιγμή το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στη χώρα προσεγγίζει τα 80 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως τις συστημικές τράπεζες, αυτές που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με δημόσιο χρήμα, περίπου 28% έως 33% του συνόλου των δανείων» ζητώντας ο έλεγχος να επεκταθεί και να μην εξαντληθεί μόνο στις κινήσεις που κάνει αυτόν τον καιρό η Δικαιοσύνη και αφορούν το ΤΤ.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα δάνεια που έχουν λάβει σήμερα τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν τα οποία, όπως είπε, «μόνο στην ΑΤΕ έχουν συσσωρευμμένα χρέη από 120 εκατομμύρια ευρώ το καθένα» και αναρωτήθηκε: «αύριο αυτά τα κόμματα μπορεί να κλείσουν. Να αλλάξουν ονομασία. Το ΠΑΣΟΚ ήδη το συζητά. Ποιος θα πληρώσει αυτά τα δάνεια; Θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός; Ποιος θα πληρώσει αυτή τη ζημιά».

Αλλά και για τα δάνεια σε ΜΜΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «όμιλοι επιχειρηματικοί με ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζουν να δανειδοτούνται τη στιγμή που σχεδόν ακόμη υγιής παραγωγική επιχείρηση δεν έχει αυτή τη δυνατότητα πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει αν έχουν βάση όσα γράφονται στον οικονομικό Τύπο ότι επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για την αλλαγή των όρων που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης και που αφορούν ειδικότερα στα δικαιώματα ανάκτησης των μετοχών, σε τιμές εξευτελιστικές κάτω από τις τρέχουσες και προειδοποίησε ότι θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε μια τέτοια περίπτωση.

Στουρνάρας: Επί των ημερών μας ξεκίνησε η κάθαρση

Ο υπουργός Οικονομικών αξιοποίησε την ευκαιρία της συζήτησης προκειμένου αρχικά να ενημερώσει τη Βουλή ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο προϋπολογισμός του 2013 εκτελέστηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία τόσο από την πλευρά των δαπανών όσο και των εσόδων. «Δεν θυμάμαι όσα χρόνια παρακολουθώ δημόσια πράγματα-και τα παρακολουθώ πολλά χρόνια τώρα- προϋπολογισμό να εκτελέστηκε με τέτοιο τρόπο. Και σας διαβεβαιώ ότι αυτός είναι ο καλύτερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βγει η χώρα μας από την κρίση» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ως προς τον έλεγχο των τραπεζικών δανείων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε τέτοια διαδικασία κάθαρσης, και η Κυβέρνηση αυτή όχι μόνο δεν παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης αλλά την υποστηρίζει με όλα τα μέσα ώστε να πραγματοποιήσει το έργο της», είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: «δεν χαριστήκαμε ούτε θα χαριστούμε σε κανένα. Ασυλία δεν θα έχει κανείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Ειδικά δε για τα δάνεια των συστημικών τραπεζών, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κυβέρνηση, η ΤτΕ και το ΤΧΣ έχουν ενεργήσει με τον πλέον δραστικό και αποτελεσματικό τρόπο για να θωρακίσουν το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία και απολύτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και της ΤτΕ είναι η ασφάλεια των Ελλήνων καταθετών. Επίσης υπάρχει μέριμνα ώστε το πιστωτικό σύστημα να μπορέσει να συμβάλλει αποφασιστικά στην ανάταξη της χώρας μέσα από την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας πρωτίστως μέσα από την παροχή δανείων στην υγιή επιχειρηματικότητα.

 Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι από την ΤτΕ, από το 2009 έως σήμερα, έχουν γίνει 160 επιτόπιοι έλεγχοι σε όλες τις τράπεζες. Επίσης στο πλαίσιο της αξιολόγησης που οι τράπεζες έχουν υιοθετήσει για την αποτροπή του ξεπλύματος χρήματος, έχουν γίνει 100 έλεγχοι και σε όποιες περιπτώσεις διεφάνησαν ενδείξεις παρατυπιών ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές.

Σήμερα εξάλλου τα πιστωτικά ιδρύματα καταρτίζουν σχέδια αναδιάρθρωσης του ενεργητικού τους με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Επίσης το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα προετοιμάσει ένα μόνιμο πλαίσιο υποστήριξης και διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ενώ στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι σταδιακά να εξασφαλίσουμε την αποδέσμευση των πιστωτικών ιδρυμάτων από το ΤΧΣ.

 Ο κ. Στουρνάρας είπε ακόμη ότι ουδείς μίλησε για αλλαγή των όρων ανάκτησης μετοχών απλώς θα δοθούν στο ΤΧΣ δυνατότητες να ενεργεί με βάση το δημόσιο συμφέρον παρατηρώντας ότι εξυπηρετεί μικροκομματική σκοπιμότητα η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει όλα όσα έγιναν για την ανασυγκρότηση του πιστωτικού συστήματος συνδέοντας τα με την υπόθεση του ΤΤ. «Η διάθεση των συμμετοχών του ΤΧΣ θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας», διαβεβαίωσε ο κ. Στουρνάρας.

 

Τσίπρας: Επιχειρείτε να δεσμεύσετε τις επόμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές σας

Στη δευετερολογία του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η απάντηση του ΥΠΟΙΚ δεν τον κάνει σοφότερο καθώς για να σωθούν οι τράπεζες επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός. Οι τράπεζες παρέσυραν τα δημοσιονομικά και την οικονομία, όπως και σε άλλες χώρες, ωστόσο η διάσωση των τραπεζών στη χώρα μας έγινε χωρίς όρια και όχι προς το συμφέρον των πολιτών. Δεν υπήρξε δέσμευση των τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια. Έμειναν άθικτες οι διοικήσεις των τραπεζών, που χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους, επιβρεβέυτηκαν και απο πάνω παραμένοντας στις θέσεις τους, σχολίασε.

Εσείς πάτε να φορτώσετε ζημία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στους πολίτες και το κράτος, πρόσθεσε ο κ. Τσιπρας κάνοντας λόγο για πλιάτσικο. «Οι λαλίστατοι εταίροι μας έρχονται και διατυπώνουν αλήθειες δυστυχώς για εσάς. Ο κ. Ρεν αποκάλυψε ότι θυσιάσαμε την Ελλάδα για να σωθούν οι τράπεζες. Και αυτό το ομολογείται και εσείς ως υπουργός Οικονομικών σε δημοσίευμα στους Financial Times, το ΔΝΤ σας πλησίασε και σας είπαμε μην διαπραγματευτείτε εσείς αλλά εμείς για λογαριασμό σας στο κούρεμα του χρέους. Ο Σόιμπλε, είπατε, ξεχάστε το. Άρα τι μπορώ να κάνω; Ισχύει το δημοσίευμα; H διαπραγμάτευση δόθηκε προς εκτέλεση στην κυρία Λαγκάρντ; Επιθυμείτε να δεσμεύσετε και τις επόμενες κυβερνήσεις με τις πολιτικές σας» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Να αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση για τον επόμενο πρόεδρο της ΤτΕ χωρίς την συναίνεση της αντιπολίτευσης, αυτό επιχείρεται, υποστήριξε. Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας, απάντησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αφελής και επιχειρεί να ακυρώσει το τραπεζικό σύστημα με την υπόθεση του ΤΤ, ενώ σχολίασε ότι βιάζεται ο κ. Τσίπρας. «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε» ανέφερε για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει τίποτα επί της ουσίας παρα μόνο καταστροφολογείται. «Δώστε επιτέλους μιαν απάντηση για το πως θα διαπραγματευτείτε με τους εταίρους και που θα βρείτε τα χρήματα» κατέληξε ο κ. Στουράνας.