Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Καθόλου ικανοποιημένη δεν θα πρέπει να είναι η κυβέρνηση από αυτά που είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χθες στη Βουλή. Ο Γιώργος Προβόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, να χρειαστούν οι τράπεζες μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από τα κόκκινα δάνεια. Χρήματα γι' αυτό υπάρχουν, το ταμείο του ΤΧΣ διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα απόθεμα ύψους 8,7 δισ. ευρώ. Αυτά όμως είναι τα λεφτά, με τα οποία ο Στουρνάρας σκόπευε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό και έτσι να αποτρέψει την ανάγκη να εκταμιευτεί στη χώρα μας ένα νέο πακέτο (και ένα νέο μνημόνιο). 

Το ότι με το σχέδιο να χρησιμοποιήσει τα 9 δισ. του ΤΧΣ (ή μέρος τους) για να καλύψει χρηματοδοτικές τρύπες η κυβέρνηση πόνταρε σε ένα “κουτσό άλογο” ήταν γνωστό στους πάντες τους τελευταίους μήνες, μια ματιά στο όγκο των επισφαλών δανείων αρκούσε. Είναι άλλο όμως να το λέει ο Προβόπουλος. Ο Διοικητής ξέρει γίνεται στις τράπεζες, έχει γνώση όλων των εκθέσεων της BlackRock. Ξέρει επίσης πολύ καλά τι δείχνει το stress tests που διενεργεί τώρα η BlackRock και έτσι, έχει ήδη σχηματίσει εικόνα για το τι θα δείξει το ευρωπαϊκό stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ ως προϋπόθεση εφαρμογής της Τραπεζικής Ένωσης.

Το θέμα των όρων του ευρωπαϊκού stress test είναι πάντως ένα από τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Ως τώρα, μια συμφωνία δεν είναι ορατή, γιατί η κυβέρνηση, που θέλει να παραμείνουν χαμηλές οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών (ώστε να μην χρειαστούν τα κονδύλια του ΤΧΣ) και πιέζει να είναι πιο ήπιοι οι όροι. Αντίθετα, η ΕΚΤ, για την οποία προέχει να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις, θέλει οι όροι, να είναι όσο το δυνατόν αυστηρότεροι. 

Η δήλωση Προβόπουλου προεξοφλεί σχεδόν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν και άλλα κεφάλαια και απομακρύνει το ενδεχόμενο, να μπορέσει η κυβέρνηση με ένα συνδυασμό των αδιάθετων κονδυλίων του ΤΧΣ και κάποιων άλλων τεχνασμάτων, να αποφύγει το δανεισμό για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Το τρίτο πακέτο και το τρίτο μνημόνιο ήρθαν χθες πιο κοντά...