Εντυπωσίασαν με τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχουν αναπτύξει οι πιλότοι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και τις χρησιμοποίησαν σε σύνθετες δύσκολες αποστολές κατά τη διάρκεια πολυήμερης άσκησης “Blue Flag 2013” που διοργάνωσε το Τελ- Αβίβ και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι καλύτεροι πιλότοι των ΗΠΑ και του Ισραήλ με τα πιο σύγχρονα μαχητικά που διαθέτουν . Η άσκηση πραγματοποιήθηκε ,μέρα και νύχτα, στην έρημο Νεγκέβ που αποτελεί και άγνωστο επιχειρησιακό περιβάλλον για τους Έλληνες πιλότους.

Μόλις ολοκληρώθηκε η άσκηση οι αναφορές για τις επιδόσεις των Ελλήνων πιλότων κυκλοφορήσαν με αστραπιαία και ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας τηλεφώνησαν στον Δημήτρη Αβραμόπουλο προκειμένου  να του δώσουν τα συγχαρητήριά τους.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλοντας να δώσει μετριοπαθή απάντηση για λόγους ευνόητους αρκέστηκε στο να τους πει ότι “ οι εξαιρετικές επιδόσεις των Ελλήνων πιλότων οφείλονται και στην συνεχή «εκπαίδευση» που πραγματοποιούν στο Αιγαίο, εξαιτίας της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας» Τους εξήγησε πως «καθημερινά σχεδόν οι Έλληνες πιλότοι αντιμετωπίζουν τους Τούρκους ...»

Να προσθέσουμε εμείς ότι πριν βγουν οι Έλληνες πιλότοι στο Αιγαίο για αναγνώριση εχθρικών αεροσκαφών πρώτα έχουν εκπαιδευτεί πολύ σκληρά ξεπερνώντας πολλές φορές και τα όρια τους.

Και κατά τη διάρκεια της σκληρής εκπαίδευσης έχουμε καταγράψει και απώλειες.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε την ποσοτική υπεροχή της Τουρκίας είναι να διαθέτουμε πολύ καλύτερους πιλότους. Και οι αερομαχίες στο Αιγαίο δεν είναι «ένας προς έναν».

Η άρτια εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας γίνεται ακόμα και στη δύσκολη αυτή περίοδο για τη χώρα που παντού γίνονται περικοπές.

Η ελληνική ψυχή κυριαρχεί στο Αιγαίο.

Αν και το Ισραήλ ,ως γνωστό θεωρεί σχεδόν τα πάντα απόρρητα, ωστόσο αποδέσμευσε ένα μικρό βίντεο από τη συγκεκριμένη άσκηση.

Γ. Κοκ.