Επίθεση στον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.

Η κ. Βαλαβάνη κατηγόρησε τον κ. Προβόπουλο ότι απαντάει μόνο για αυτά που θέλει εκείνος και πως κρατάει βολεμένα στη σκιά του απορρήτου τα κρίσιμα θέματα. 

«Σήμερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι “πλημμυρισμένα” από τις “απαντήσεις” του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις ερωτήσεις των βουλευτών κατά την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την Ενδιάμεση Νομισματική Έκθεση 2013. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Διοικητής της ΤτΕ απάντησε αποκλειστικά για ό,τι ήθελε. Υπήρξε εξαιρετικά οικονομικός με την πραγματικότητα όσον αφορά το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – προφανώς για να δικαιολογήσει το ρόλο της ΤτΕ για το κλείσιμο, από κοινού με την Κυβέρνηση και κατ’  εντολή της Τρόικας, των δύο μοναδικών δημόσιων τραπεζικών ιδρυμάτων ειδικού σκοπού, της ΑΤΕ και του ΤΤ - κι  “επαίνεσε” τον εποπτικό ρόλο της ΤτΕ αγνοώντας ό,τι χαλούσε την εικόνα, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων ερωτήσεων ακόμα και των βουλευτών της συμπολίτευσης» ανέφερε η κ. Βαλαβάνη. 

Επίσης τόνισε ότι «κεντρικό σημείο αναφοράς στην εισηγητική του παρέμβαση αποτέλεσε η “προετοιμασία” της κοινωνίας για “creditless recovery”, οικονομική ανάκαμψη χωρίς πιστώσεις, μια θεωρία που άρχισε να συζητείται ακαδημαϊκά το 2006, διαψεύδοντας τις «διαδόσεις» κυβέρνησης και βουλευτών της συμπολίτευσης ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θ’  αρχίσει και η χορήγηση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Ξεκαθάρισε επίσης ότι επίκειται και νέα (επαν)ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το επόμενο διάστημα, αγνοώντας ερωτήσεις για τα κυοφορούμενα σχέδια κυβέρνησης-Τρόικας-ΤτΕ για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης των τραπεζών με τεράστιες απώλειες χρημάτων των φορολογούμενων, καθώς τα 43 δις, απ’  ότι φαίνεται τελικά, που δαπανήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά από ένα καταστροφικό PSI, κατά το οποίο η χώρα «αυτοπυροβολήθηκε», αποτελούν μέρος του δημόσιου χρέους».

Καταλήγοντας η κ. Βαλαβάνη ανέφερε ότι ο κ. Προβόπουλος «αφησε επίσης αναπάντητο, μεταξύ πολλών άλλων, και ένα από τα πιο κρίσιμα, μετά το “σκάνδαλο του ΤΤ” ερωτήματα: Αν τα 160 επιτόπια πορίσματα της ΤτΕ στις άλλες τράπεζες, στα οποία αναφέρθηκε ο ίδιος απαντώντας μου, απέδωσαν κάτι ή όχι - κι αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υπάρχουν δάνεια ανάλογα με αυτά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στις 4 συστημικές τράπεζες. 
Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η “ενημέρωση” της Βουλής από μεριάς του Διοικητή της ΤτΕ, εκπροσώπου του Ευρωσυστήματος, και της δικομματικής Κυβέρνησης ήταν καθαρά τυπική: Τα μεγάλα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παρέμειναν βυθισμένα στο σκοτάδι του, εξαιρετικά βολικού όταν πρόκειται για δημόσιο χρήμα, “απόρρητου”.»