«Η χώρα έχει ανάγκη τώρα για ένα αναπτυξιακό σοκ» τόνισε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στη Βουλή σχετικά με την ανάπτυξη στο πλαίσιο επίκαιρης επερώτησης για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο της πτώχευσης και εξόδου από την ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα έγινε ο τόπος τις κρίσης λόγω δύο παραγόντων: Τη κρίση χρέους και ελλειμάτων και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και τώρα της ΝΔ ασχολήθηκαν μόνο με το πρώτο (χρέος-ελλείματα) με καλά αποτελέσματα. Δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας η οποία έχει δημιουργήσει μια δομική ανεργία» τόνισε.

«Το πρόβλημα της ανάπτυξης δεν αντιμετωπίζεται για δύο λόγους. Πρώτον λόγω της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και δεύτερον γιατί τα 4/5 των πολιτικών είναι λογάδες« ανέφερε ακόμα. 

Ο κ. Λοβέρδος είπε ακόμα: «Διαφωνώ ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο της πτώχευσης και της εξόδου από την ευρωζώνη. Η χώρα δεν έχει ξεφύγει απλά έχει καταφέρει να τον αναβάλει. Η χώρα έχει ανάγκη τώρα για ένα αναπτυξιακό σοκ! Αν συνεχίσουμε έτσι δυστυχώς δεν θα αποφύγουμε την αποδέσμευση από την ευρωζώνη. Το ξαναλέω η χώρα κινδυνεύει από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.Χρειαζόμαστε αδάπανα μέτρα άμεσης εφαρμογής. Όποιος υποστηρίζει το αντίθετο λέει απλά ψέματα. Πάνω σε αυτά τα μέτρα θα στηριχθεί το εθνικό σχέδιο. Μετρά όπως η καθολική κατάργηση των αδειοδοτήσεων για τις επιχειρήσεις, τα κλειστά ολοκληρωμένα προγράμματα επενδύσεων με το κλειδί στο χέρι, στήριξη των επιχειρήσεων που άντεξαν μετά από 6 χρόνια ύφεσης μέσω της ρύθμισης των οφειλών στα ασφαλιστικών εισφορών και γιατί όχι και της φορολογικής αμνηστίας, στη δημιουργία  σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος».

Παράλληλα, είπε απευθυνόμενος προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη: «Και τέλος κύριε Υπουργέ: Πόσα υπουργικά συμβούλια ή κυβερνητικές επιτροπές έχετε κάνει για το ΈΣΠΑ. Η απάντηση είναι καμία. Αντιθέτως έγινε όμως παρουσία του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου σύσκεψη για την ανεργία για να συζητηθούν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Αυτό είναι κωμικό».