Δεδομένη είναι η εμπλοκή της Ελλάδας με τις βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, στην περίπτωση επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, με το ενδεχόμενο συμμετοχής αεροπορικών δυνάμεων να μην αποκλείεται.

Η εμπλοκή της χώρας μας σε περίπτωση διεθνών στρατιωτικών πληγμάτων θεωρείται δεδομένη με τις βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, ενώ δεν αποκλείεται να ζητηθεί και η συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων, κάτι για το οποίο αναμένονται ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σούδα βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή επί 24ωρης βάσης, καθώς θα κληθεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιχείρηση κατά των συστημάτων επικοινωνίας του Καντάφι, αλλά και στον ανεφοδιασμό των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ενώ θα βοηθήσουν και με τα ραντάρ.

Στη Σούδα, βρίσκεται ο περίφημος “γουρουνομύτης” το αεροπλάνο που έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις συνομιλίες στη Λιβύη, αλλά και Γερμανοί πεζοναύτες. Τις προηγούμενες μέρες, από την Κρήτη πέρασαν εκατοντάδες πεζοναύτες των ΗΠΑ οι οποίοι επιβιβάστηκαν στα πλοία που έσπευσαν στον θαλάσσιο χώρο της Λιβύης.

Σημειώνεται ότι έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε χθες το βράδυ υπέρ της προσφυγής στη στρατιωτική ισχύ εναντίον των στρατευμάτων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ανοίγοντας το δρόμο για αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη.

Οι αμερικανικές εφημερίδες, κάνουν λόγο για χτυπήματα σε επιλεγμένους στόχους, όπως τα αντιαεροπορικά ραντάρ, οι στρατιωτικές βάσεις και οι τηλεπικοινωνίες, αν και η Ουάσιγκτον λέγεται ότι θα αποφύγει την εμπλοκή στην πρώτη τουλάχιστον φάση των επιχειρήσεων.

Το βάρος θα σηκώσουν Γάλλοι, Βρετανοί, Ιταλοί και δυνάμεις αραβικών κρατών, ενώ κεντρικό ρόλο θα διαδραματίσει η νατοϊκή βάση Σιγκονέλα στη Σικελία. Οι επιχειρήσεις, προβλέπουν αρχικά την απαγόρευση όλων των πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, παρενοχλήσεις στις επικοινωνίες και στη συνέχεια βομβαρδισμούς των δυνάμεων του Καντάφι που βρίσκονται περίπου 150 χιλιόμετρα έξω από τη Βεγγάζη.

Στην περιοχή, βρίσκονται ήδη περισσότερα από 25 πλοία του ΝΑΤΟ, μεταξύ αυτών και ένα από τα πλέον σύγχρονα ελικοπτεροφόρα.

Ωστόσο, το καθεστώς Καντάφι, ανακοίνωσε την άμεση κατάπαυση του πυρός, συμβαδίζοντας με την απαίτηση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Δελαβέκουρας: Κυβερνητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την ελληνική συμμετοχή

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου οπου εξετάζονται οι εξελίξεις στην Λιβύη. Στην σύσκεψη συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Πάνος Μπεγλίτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος.

"Η συμμετοχή της Ελλάδας, κατ' εφαρμογήν της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, θα εξεταστεί στην κυβερνητική συνάντηση. Είμαστε σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο τερματισμός των εχθροπραξιών", δήλωσε την Παρασκευή μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας "πάρα πολύ σημαντική" προκειμένου "να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία στη Λιβύη".

Σημείωσε επίσης ότι είναι λίγο νωρίς να ορίσουμε τον τρόπο εμπλοκής της Ελλάδας, διευκρινίζοντας ότι περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι πρώτα απ’ όλα συμμετέχουμε στο ΝΑΤΟ και ότι σε συνεργασία με τους υπολοίπους συμμάχους μας, θα δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Δίνοντας το κλίμα, ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι δεν θα είναι εύκολες οι διαβουλεύσεις εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας και θα πρέπει να δούμε, τόσο τις αποφάσεις που θα ληφθούν, όσο και τον σχεδιασμό που θα γίνει, προκειμένου να δούμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

Στο ερώτημα, αν η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ελήφθη καθυστερημένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ απάντησε ότι στη Διεθνή Κοινότητα εκφράζονται διαφορετικές απόψεις και ότι το σημαντικό είναι ότι τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπόρεσαν να συναποφασίσουν αυτήν την πορεία.