Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

«H δημοσκόπηση της GPO, αποτυπώνει την εικόνα που εισπράττουμε ανά την Ελλάδα». Με τη φράση αυτή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν την δημοσιοποίηση από το newpost της έρευνας, η οποία δίνει σημαντικό προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο στις δύο μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες (Α και Β Αθήνας και περιφέρεια Αττικής), όσο και στην πρόθεση ψήφου για εκλογές και ευρωεκλογές.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η δημοσκοπική διαφορά που καταγράφεται «όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές αυτή θα διευρύνεται, και το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του κόμματος είναι πολύ πιθανό». Την άποψη αυτή τη στηρίζουν, όπως προκύπτει και απο τα ευρήματα της δημοσκόπησης, στο ότι η «ωρίμανση του ίδιου του εκλογικού σώματος 
οδηγεί στο μάλλον ασφαλές συμπέρασμα ότι δημιουργείται πλέον ένα ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όσο θα περνάει ο καιρός και θα φτάνουμε σε πραγματική προεκλογική περίοδο θα αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά».

Το γεγονός επισημαίνουν, ότι οι διαφορές που αποτυπώνονται είναι σε χρόνο κατά τον οποίο η κυβέρνηση προσπάθησε να «πουλήσει» την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας ή και να εμφανιστεί ως... αντιμνημονιακή (ομιλία Σαμαρά), αποδεικνύει πως "η κυβέρνηση πλέον όχι μόνο δεν μπορεί να υλοποιήσει το όποιο πρόγραμμα, αλλά κυρίως ούτε να σχεδιάσει τακτική απεμπλοκής απο το φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει». Και διαπιστώνουν ότι "ενδεχόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να πολώσει το πολιτικό κλίμα, περισσότερο θα φθείρει αυτή την ίδια, αφού δεν θα μπορεί να επικοινωνήσει μια καταστροφική πολιτική, ενω θα ανοίγει νέα πεδία αντιπαράθεσης στα οποία έχουμε πλεονέκτημα».

Οι «δημοσκόποι» του κόμματος, οι οποίοι μελετούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ερευνών εκτιμούν ότι «η εικόνα είναι πλέον μη αναστρέψιμη και το βάρος πλέον πέφτει στις πλάτες μας» Τι εννοούν;

Πρώτον ότι απαιτείται «συνεκτικότερη και μαχητικότερη» δημόσια παρουσία του κόμματος. Όπως ισχυρίζονται στην Κουμουνδούρου το γεγονός ότι έχει σχεδόν «τερματιστεί η, μερικές φορές, ακατάσχετη πολυφωνία και πολυλογία που χαρακτήριζε στελέχη μας και ταυτόχρονα δεν παρουσιάζονται οι προσωπικές απόψεις σε βάρος της κεντρικής άποψης», λειτουργεί ως παράγοντας συσπείρωσης ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στο κόμμα. 

Διαπίστωση που δεν είναι «άστοχη» αν συνυπολογίσουμε ότι στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Α. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα οξύς απέναντι στα φαινόμενα «που απειλούν τη συλλογική μας αξιοπρέπεια», τονίζοντας ότι «φαινόμενα εκφυλιστικά, απαξιωτικά της συλλογικής προσπάθειας δε μπορεί να γίνονται αποδεκτά». Το μήνυμα αν και αρκετά στελέχη θεωρούν ότι «ίσως και να άργησε» εν τούτοις δείχνει να έγινε απόλυτα κατανοητό...

Δεύτερον η κοινωνική «αποσάθρωση» τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, όπως καταγράφεται, και η οποία αποκτά Χαρακτηριστικά στρατηγικού ελλείμματος, δημιουργούν νέα δεδομένα στον προγραμματικό λόγο του κόμματος. Άπαντες αντιλαμβάνονται ότι οφείλουν να υπηρετήσουν το πρόγραμμα της ολικής ανασυγκρότησης της χώρας, αφήνοντας πίσω τους την 
άλλοτε λαοφιλή «υποσχεσιολογία».

«Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα» λένε στο ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην άποψη ότι «η αμφίδρομη επικοινωνία με το λαό, είναι αυτή που δημιουργεί το αρεγές μέτωπο κατά της κυβέρνησης και των μνημονιακών επιλογών της».

Όσο αφορά τις «πρωτιές» στα πρόσωπα, και τη διευσδυτικότητα που αυτά καταγράφουν στο εκλογικό ακροατήριο άλλων κομμάτων, δύσκολα κρύβεται η ικανοποίηση. Συνεργάτες του Α. Τσίπρα, οι οποίοι έχουν επωμισθεί το έργο της «επιλογής» υποψηφίων περιφερειαρχών και δημάρχων κυρίως στους τρεις μεγάλους δήμους ισχυρίζονται πως «οι επιλογές προσώπων πρέπει εκ των πραγμάτων να υπηρετούν την κοινωνική αντίληψη που έχει πλέον «δημιουργηθεί» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μάχη θα είναι πολιτική ανεξαρτήτως του ή των προσώπων που θα κληθούν να την υπηρετήσουν. 

Συμπέρασμα όπως αυτό διατυπώθηκε απο έμπειρο στέλεχος της Κουμουνδούρου «θα πρέπει να αυτοκτονήσουμε για να αλλάξει η εικόνα..» και προφανώς κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να γίνει ιδανικός αυτόχειρας.