Την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό για την ανόρθωση της οικονομίας εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα.

Επί τάπητος, σύμφωνα με τον κ. Βενζέλο τέθηκαν «όλα τα μεγάλα διεθνή, διμερή και ευρωπαϊκά θέματα».

«Η πρόσκλησή μου στην Ουάσιγκτον», όπως είπε, «λίγες μέρες μετά την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ, ήταν μία ωραία ευκαιρία να προβάλουμε το πρόσωπο μίας κανονικής Ελλάδας, όχι της Ελλάδας της κρίσης, αλλά της Ελλάδας που ως θεσμικά ισότιμο μέλος της Ε.Ε. την εκπροσωπεί συνολικά ως Προεδρία».

Παράλληλα δήλωσε ότι συζήτηση έγινε για τις  «για τις προτεραιότητες της Προεδρίας, για θέματα ελληνοαμερικανικού ενδιαφέροντος σε όλους τους τομείς, ιδίως στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, της προστασίας των συνόρων, ακόμα και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Είμαστε σύμμαχοι και αυτό το αποδεικνύουμε σε όλα τα μεγάλα και δύσκολα θέματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι «μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή μας και τα δυτικά Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και για θέματα της Νότιας γειτονίας. Μιλήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, που τη στηρίζουμε εφόσον και αυτές εκπληρούν τις προϋποθέσεις». 

Παράλληλα τόνισε ότι συζήτηση έγινε «για τη νέα κατάσταση που υπάρχει στην Τουρκία, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά για το μεγάλο ανοιχτό θέμα της Κύπρου, που πρέπει να λυθεί βιώσιμα, δίκαια στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη βάση της μίας νομικής προσωπικότητας, της μίας κυριαρχίας και της μίας ιθαγένειας και (με δεδομένο) ότι πάντα θα γίνει δεκτή μία λύση με δημοψήφισμα από τον ίδιο τον λαό της Κύπρου από τις δύο κοινότητες, από την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα εν προκειμένω».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Κέρι τον συνεχάρη για την Ελληνική Προεδρία στη ΕΕ, επισημαίνοντας ότι «προσβλέπουμε σε συνεργασία» με σκοπό την έξοδο από την κρίση, καθώς και για μια σειρά θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και σε θέματα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής.

Κατά την κοινή εμφάνισή τους πριν τη συνάντηση, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο «για δύσκολες αποφάσεις που λάβατε» και «που δεν είναι εύκολες πολιτικά», όπως τόνισε.

Επίσης, ανέφερε ότι «θα εργαστούμε βήμα με βήμα» για αυτά τα θέματα.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε:

«Σας ευχαριστώ πολύ γι' αυτή την ευγενική πρόσκληση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα για να συζητήσουμε απευθείας μαζί σας, λίγες μέρες μετά την επίσημη έναρξη της εκ περιτροπής προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η Προεδρία, ιστορικά μιλώντας, η πέμπτη μετά την ελληνική ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει το πρόσωπο μιας κανονικής ευρωπαϊκής χώρας, μιας χώρας πέρα από την κρίση. Χωρίς αμφιβολία, το κύριο ελληνικό εθνικό πρόβλημα είναι η κρίση και η εθνική ανασυγκρότηση, μετά απ' αυτή την πολύ σκληρή εμπειρία της ύφεσης και της ανεργίας».

«Τετ α τετ» με τον Τζακ Λιού

Πριν από τη μετάβασή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου είχε «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με πληροφορίες, με τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, τον οποίο ενημέρωσε για τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Επίσης, συζήτησαν την εξέλιξη του προγράμματος προσαρμογής, τα «σημερινά δεδομένα» και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως «η αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού, η προώθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, η απόφασή μας ότι δε χρειάζεται και δε μπορεί να ληφθεί πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, και κυρίως η ανάγκη να επιβεβαιωθεί κάτι που προκύπτει από τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αυτό συνδέεται και με τη σταθερότητα ενός ελληνικού τραπεζικού συστήματος που γίνεται διεθνώς δεκτό ως ισχυρό μέσο στις μεγάλες ευρωπαϊκές 130 συστημικές τράπεζες», τόνισε ο κ. Βενιζέλος .

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, ο κ. Βενιζέλος μετέβη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS), όπου θα έχει γεύμα με σημαντικά στελέχη δεξαμενών σκέψης.