Περαιτέρω ενίσχυση των κοινών προσπαθειών χρειάζεται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την πρόληψή της, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, κατά τη διάρκεια της 17ης συνάντησης του Μόνιμου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας , που πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα.

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε ότι καταδικάζει τα πρόσφατα γεγονότα στη Ρωσία όπως στο Βόλγκογκραντ και το Πιατιγκόρσκ, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ο διάλογος επί ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος σχετικά με τη Δικαιοσύνη βρίσκεται στις προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξης της πολιτικής συνεργασίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Ρωσίας.

«Η ελληνική προεδρία υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που σχετίζονται με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αρχών, που αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των κοινωνιών μας και της αμοιβαίας συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας», δήλωσε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος δεν παρέλειψε να ασκήσει και κριτική, λέγοντας: «Η ΕΕ θα επιθυμούσε να δει περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την υφιστάμενη κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ρωσία».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, χαρακτήρισε «παράγοντα υψίστης σημασίας» την δικαστική συνεργασία των δύο πλευρών σε ποινικές υποθέσεις για την αντιμετώπιση του εγκλήματος που δεν γνωρίζει σύνορα, και ιδιαίτερα του οργανωμένου εγκλήματος. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχει μεγάλη σημασία η κατοχύρωση υψηλού βαθμού προστασίας δεδομένων στην όποια μελλοντική συμφωνία καθώς και στην όλη συνεργασία Ε.Ε.-Ρωσίας.

Γενικότερα το ζήτημα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελεί βασική προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Προεδρία, που οφείλουν να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την επαρκή προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων τους.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή μας συνάντηση θα συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας στον χώρο της Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.