Η αποκατάσταση της ρευστότητας και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία αποτελεί προϋπόθεση για τη συγκρότηση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, και όχι το αντίστροφο, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός  Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε επερώτηση της ΔΗΜΑΡ για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.
 
Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά τον Κ. Χατζηδάκη, είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, και προς την κατεύθυνση αυτή, όπως προανήγγειλε, θα κατατεθεί πολύ σύντομα και το νομοσχέδιο για τον «φορέα εξωστρέφειας» («Enterprise Greece»). 

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα υλοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «μιας στάσης», για όλες τις διαδικασίες εξαγωγών προϊόντων. Σύντομα αναμένεται να παρουσιαστεί και ο νέος νόμος-πλαίσιο για την απλούστευση των αδειοδοτήσεων των επιχειρήσεων – «ένας νόμος-πλαίσιο, στον οποίο θα έρθουν και θα «κουμπώσουν» άλλες επιμέρους νομοθετικές παρεμβάσεις των υπουργείων Τουρισμού, Υγείας και Περιβάλλοντος, δηλαδή όλων των υπουργείων που σχετίζονται με αδειοδοτήσεις. Είμαστε στην τελική ευθεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής την Ασημίνα Ξηροτύρη, επανέλαβαν την πάγια θέση τους πως η κυβέρνηση πρέπει να αναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές της χώρας επί ενός συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο να αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Κατά τη Δ​ΗΜΑΡ, η κυβέρνηση στερείται ενός τέτοιου σχεδίου, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «δείχνει με τον συνεχή του αρνητισμό, να νοσταλγεί την Ελλάδα του 2007» (Σπ. Λυκούδης).

«Σας καλούμε να συναποφασίσουμε το σχέδιο για την εθνική ανασυγκρότηση» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Βασίλης Οικονόμου. «Να γίνει μία διάσκεψη των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, η οποία να καταλήξει ποιες είναι οι προτεραιότητες έναντι αυτής της νέας πολιτικής διαπραγμάτευσης που ζητάμε να υπάρξει με τους εταίρους για την Ελλάδα του 2020 και του 2030» πρότεινε ο βουλευτής.

Αρνητική επί της ουσίας υπήρξε η απόκριση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Μάκη Βορίδη. «Κάποιοι λένε να σχεδιάσουμε κεντρικά ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Όχι, δεν θα σχεδιάσουμε κεντρικά, γιατί όποτε σχεδιάζουμε κεντρικά αποτυγχάνει. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να αφαιρέσουμε προσκόμματα και εμπόδια στην παραγωγική δράση του ιδιωτικού τομέα» υποστήριξε ο κ. Βορίδης. «Σε απορρύθμιση πρέπει να προβούμε, σε μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας, καθώς είναι όλα υπερβολικά ρυθμισμένα. Χρειαζόμαστε νομοσχέδια με κωδικοποιήσεις, καταργήσεις, μειώσεις, απλουστεύσεις των διαδικασιών, και βεβαίως ένα κράτος που θα βοηθά τον ιδιωτικό τομέα» συμπλήρωσε.

«Δεν είδε ο κ. Βορίδης και η ΝΔ πού φτάσαμε με τους βαθμούς ελευθερίας που δώσαμε στο τραπεζικό σύστημα;» ανταπάντησε η Νίκη Φούντα, ενώ ο Γιώργος Κυρίτσης αναρωτήθηκε «εάν θα ξαναχτίσουμε το παραγωγικό μας μοντέλο με τις ολιγαρχικές απόψεις του κ. Βορίδη».

«Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται, αλλά απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Σταθερότητα, μείωση του κράτους, διαρθρωτικές αλλαγές, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνοντας:

«Ζούμε σε μια ελεύθερη οικονομία, και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει ή να απαγορεύσει στον οποιονδήποτε να κινηθεί επιχειρηματικά με τον α' ή β' τρόπο. Εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, είναι να δώσει κίνητρα και να στρέψει τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, η κυβέρνηση πέτυχε φέτος να υπερβεί τον στόχο στην απορρόφηση πόρων από το ΕΣΠΑ, απορροφώντας 4,6 δισ. ευρώ, έναντι των προβλεπόμενων 3,9 δισ. Υπάρχουν δε, πρόσθεσε, «οκτώ συγκεκριμένοι τομείς επένδυσης: τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, logistics, περιβαλλοντική βιομηχανία, ο τομέας της υγείας, παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών και δημιουργικές βιομηχανίες».
 
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε πως «προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι το σπάσιμο της διαπλοκής». «Υγιείς επιχειρήσεις δεν παίρνουν δάνεια γιατί έχει ξεσκιστεί το σύστημα να δίνει θαλασσοδάνεια» κατήγγειλε ο κ. Παπαδημούλης. «Αν η Ελλάδα δεν είχε αυτή την άθλια διακυβέρνηση, αλλά είχε ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα στο μέσο όρο της ευρωζώνης, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε Μνημόνιο, ούτε αυτή την καταστροφική ύφεση» υποστήριξε.

«Σε ένα-δύο μήνες θα συζητήσουμε στη Βουλή για το πρωτογενές πλεόνασμα. Δεν μπορεί να κατανεμηθεί όλο για άρση κοινωνικών αδικιών. Ένα μέρος, πρέπει να είναι μέρισμα ανάπτυξης και θα πρέπει να πάει κατά προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και σε άλλες δράσεις απλούστευσης της φορολογίας για τους επιχειρηματίες», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος.

«Η σωστή και συνεπής θέση είναι να αποδειχθούν αναλυτικά οι ευθύνες της τρόικας» υπογράμμισε ο Νότης Μαριάς. «Εμείς, όσο και άλλες δυνάμεις, συμβάλαμε στο επίπεδο της Ευρωβουλής, να αναδείξουμε το θέμα και να ζητήσουμε αποζημίωση για την καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα από την πολιτική της τρόικας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

«Στροφή στην ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση θα γίνει μόνον και εφόσον υπάρχει μια εθνική ηγεσία, η οποία δεν θα παίρνει εντολές από ξένα κέντρα εξουσίας. Αυτό θα το κάνει μόνο η Χρυσή Αυγή» υποστήριξε από πλευράς του ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

«Τόσο ο υπουργός όσο και ο κ. Βορίδης είπαν ότι δεν μπορούμε να διατάξουμε την ανάπτυξη, γιατί είναι κυρίαρχος ο ρόλος των επιχειρήσεων. Αυτό λέμε κι εμείς: Αυτές φταίνε, οι επιχειρήσεις» παρατήρησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις φταίνε που δεν αξιοποιούνται οι παραγωγικές δυνατότητες που αντικειμενικά υπάρχουν» σημείωσε ο βουλευτής.