Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

H προτροπή του πρωθυπουργού σε όσους βουλευτές τον επισκέφθηκαν για τις ευχές της ονομαστικής του εορτής «αντιμετωπίστε τον ΣΥΡΙΖΑ στα καφενεία , έχουμε επιχειρήματα» προκάλεσε, σε πρώτη ανάγνωση, θυμηδία σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκρυπτογραφώντας την πρωθυπουργική προτροπή στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ερμήνευαν ως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία πολωτικού κλίματος ενόψη μάλιστα της άτυπης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε. 

«Ο πρωθυπουργός επιχειρεί τον νυν υπέρ πάντων αγώνα» επεσήμαιναν  κοινοβουλευτικά στελέχη, τα οποία συσχέτιζαν την προτροπή αυτή αφενός μεν με την επιεικώς μέτρια εμφάνιση του Γ. Στουρνάρα απέναντι στον Α. Τσίπρα στη Βουλή, και αφετέρου με τα σημάδια αποσυσπείρωσης που εμφανίζονται στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και στην βάση του κόμματος. 

«Αν ο κ. Σαμαράς επιχειρεί να επαναφέρει τα αλήστου μνήμης μπλε και πράσινα καφενεία σε νέα έκδοση, τότε το αδιέξοδό του είναι οριστικό» λένε συνεργάτες του Α. Τσίπρα και επισημαίνουν «το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό δεν είναι επικοινωνιακό αλλά καθαρά πολιτικό και τα αδιέξοδά του είναι πλέον οριστικά». 

Δεν τους διαφεύγει μάλιστα ότι στη Βουλή το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στους βουλευτές της συγκυβέρνησης είναι «καθημερινό φαινόμενο» και στις συνομιλίες τους με συναδέλφους τους της κυβέρνησης «διακρίνουν την αγωνία τους για την επόμενη ημέρα». Το πρόβλημα για τον Α. Σαμαρά εντείνεται και από την καλπάζουσα αρνητική εικόνα του κυβερνητικού εταίρου του, του ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορεί να υπερασπίζεται συνέχεια τον Ευαγ. Βενιζέλο» λένε στην Κουμουνδούρου και εκτιμούν ότι η στιγμή που οι σχέσεις των δύο θα οδηγηθούν σε οριστικό αδιέξοδο είναι κοντά. 

Το κλίμα πανικού του πρωθυπουργού, αποτυπώνεται και στις συχνές και πλέον εκτός ορίων ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του Α. Τσίπρα με αφορμή την υποψηφιότητά του για τη προεδρία της κομισιόν. 

"Οποιοι συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να πυροδοτήσει το κλίμα, μάλλον του προσφέροουν κακές υπηρεσίες" τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και εκφράζουν απορία με την απουσία του άλλοτε λαλίστατου επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης. Το ερώτημα που θέτουν συνεργάτες του Α. Τσίπρα, μετά μάλιστα και απο την ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας, με την οποία ο Κ. Παπούλιας έθεσε τέλος στην πρόωρη προεδρολογία (ποιούς άραγε εξυπηρετούσε ένα ενδεχόμενο παραίτησής του αναρωτιούνται), είναι "τι ακριβώς μπορεί να επικοινωνήσει ο πρωθυπουργός, τις αποτυχίες του ή τα ... οράματά του?" 

Γνώστες της πολιτικής επικοινωνίας υπενθυμίζουν ότι «για να επικοινωνήσεις κάτι, πρέπει να το έχεις» και ο πρωθυπουργός μόνο ανέξοδες υποσχέσεις μπορεί να διαθέτει. Δυστυχώς γι αυτόν "οι υποσχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης" καταλήγουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία πλέον δεν αποκλείουν οι εξελίξεις να "τρέξουν" και πριν από τις ευρωεκλογές...