Έντονη εξωστρεφή πολιτική εφαρμόζει από τον περασμένο Δεκέμβριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποιώντας μεγάλο αριθμό διεθνών συναντήσεων, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία θα σηματοδοτήσει «την οριστική στροφή της Ελλάδας προς την έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση», όπως ο ίδιος αναφέρει στις συνομιλίες που έχει με τους συνεργάτες του.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι συνεργάτες του, σε αυτές τις επαφές που έγιναν και αυτές που θα ακολουθήσουν -παράλληλα με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τις προτεραιότητες της προεδρίας- τίθεται πάντα το θέμα του χρέους. «Άλλωστε ο κ. Βενιζέλος ενεργεί όχι μόνο ως υπουργός Εξωτερικών, αλλά και ως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», σχολιάζει το περιβάλλον του.

Οι επαφές αυτές περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων- τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Όλι Ρεν, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Στόχος του κ. Βενιζέλου», αναφέρουν οι συνεργάτες του, «είναι να γίνει κατανοητό και αποδεκτό διεθνώς ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο χωρίς να απαιτούνται παρεμβάσεις πολιτικά αδύνατες για τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ή νέο δάνειο, μικρό μεν αλλά συνοδευόμενο από ένα νέο μνημόνιο».

Και προσθέτουν ότι «αυτό είναι συμβολικά, ψυχολογικά και πολιτικά αδύνατο για την Ελλάδα, αλλά και καθόλου αναγκαίο καθώς τώρα το ζήτημα είναι η πραγματική οικονομία και η στήριξη της ανάπτυξης».

Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βενιζέλος έδωσε συνέντευξη στους 67 ξένους δημοσιογράφους που κάλυψαν την τελετή έναρξης της Ελληνικής προεδρίας, τοποθετούμενος «με ξεκάθαρο τρόπο απέναντι σε όσους επιδίδονται σε ανεύθυνες και ατεκμηρίωτες αντιμνημονιακές κορώνες για εσωτερική κατανάλωση», σχολιάζουν οι συνεργάτες του.