Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε καν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για να δεσμευτεί ότι θα προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Στη Βουλή, και με αφορμή τα σενάρια που ήθελαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρεί πρόωρα από το αξίωμα του, δήλωσε ότι «τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέξει η νέα Βουλή που θα προκύψει μετά από τις βουλευτικές εκλογές που θα φέρουν πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ». Στην ουσία, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι όσο περνάει από το χέρι του, η θητεία αυτής της βουλής λήγει το Μάρτιο του 2015.

Αυτό το έργο το έχουμε δει ξανά το 2009, και τότε ο ΓΑΠ είχε δεσμευτεί δημόσια, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση με αφορμή την προεδρική εκλογή, πυροδοτώντας τις γνωστές εξελίξεις. Όπως έλεγε και ο Μαρξ, η ιστορία επαναλαμβάνεται πάντα δύο φορές, την πρώτη ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα. Ακόμα παραμένουμε στο δυναμικό της τραγωδίας.

Τέτοιες μεγαλόπνοες ανακοινώσεις βέβαια σε άσχετο πολιτικό χρόνο (από τις ευρωεκλογές μας χωρίζουν ακόμα 4 μήνες) είναι ένα δώρο στον πολιτικό αντίπαλο γιατί του επιτρέπουν να σχεδιάσει. Ο Σαμαράς μπορεί τώρα να σκεφτεί τι τον συμφέρει να κάνει. Να ρίξει την τριπλή ζαριά το Μάιο; Να περιμένει ως το Μάρτιο, ποντάροντας στο ότι η πρόταση του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα απορριφθεί για ελάχιστες ψήφους και θα μπορέσει να χρεώσει στον κ. Τσίπρα τις πρόωρες κάλπες;

Υπάρχει και ένα τρίτο, ενδιάμεσο σενάριο, που αρχίζει τώρα τελευταία να καλοφαίνεται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού – υπό την προϋπόθεση, ότι η ήττα στις ευρωεκλογές θα είναι καθαρή. Σε αυτήν την περίπτωση, όπως αντιλαμβάνονται και στο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να σταθεί και θα είναι ευάλωτη σε κάθε πίεση από το εσωτερικό της.

Η απάντηση στο πρόβλημα αυτό είναι εκλογές στις αρχές του Οκτώβρη, πάνω κάτω μια πιστή επανάληψη του 2009 δηλαδή. Η κίνηση αυτή έχει πλεονεκτήματα. Ο Σαμαράς αποφεύγει να συρθεί ως τις προεδρικές εκλογές, και μια δύσκολη πορεία έξι μηνών που μπορεί να φθείρει σημαντικά τη ΝΔ.

Η όποια βελτίωση θα έχει τότε αρχίσει να φαίνεται στην καθημερινότητα των Ελλήνων, και ο Πρωθυπουργός θα μπορεί να πει στους πολίτες, πως και το 2009 δεν ήθελαν να ακούσουν τα δυσάρεστα, και την πάτησαν.

Ταυτόχρονα όμως, αυτή η κίνηση αφήνει την προεδρική εκλογή ορθάνοιχτη επιλογή για τη ΝΔ, ώστε σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει και υπάρξει πολιτική αναταραχή, να μπορεί να προκαλέσει εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και αυτό, το σενάριο της παρένθεσης, είναι κάτι που το έχουμε ξανακούσει.