Ρεπορτάζ: Γιάννης Κοκκινίδης

Από τον Ιανουάριο του 1998 φώναζαν οι στρατιωτικοί στο Πεντάγωνο ότι είναι ακατάλληλα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τα αυτοκινούμενα τροχοφόρα πυροβόλα «ZUZANA» αλλά ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος και ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αντ. Κάντας είχαν δρομολογήσει την αγορά τους αδιαφορώντας το γεγονός ότι στις δοκιμές είχαν αποτύχει παταγωδώς...

Στις 19 Απριλίου του 2005 το ανακριτικό τμήμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών μετά από έρευνες είχε προωθήσει το πόρισμά της στη Δικαιοσύνη. Δύο μέρες αργότερα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αφού ενημέρωσε το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης έστειλε στον τότε πρόεδρο της Βουλής ενημερωτικό (δείτε στις σχετικές φωτογραφίες) με το οποίο τον πληροφορούσε ότι προκύπτουν «στοιχεία τα οποία έχουν σχέση με ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργού». Τη σχετική αναφορά την υπέγραφε ο τότε αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελευθέριος Βορτσέλας.

Και ενώ η Δικαιοσύνη είχε βάλει στο «μικροσκόπιο» της τον Άκη Τσοχατζόπουλο και την παρέα του, όποιος παρ΄ όλα αυτά τολμούσε να γράψει και να αμφισβητήσει την ηθικότητα του πρώην υπουργού Άμυνας για τις «αμαρτωλές» αγορές του εισέπραττε από εκείνον αγωγή με την οποία ζητούνταν η οικονομική και η ουσιαστική εξόντωση του κάθε δημοσιογράφου και της οικογένειάς του. Και μάλιστα χαρακτηρίζονταν ο εκάστοτε δημοσιογράφος και... «λασπολόγος».

Πάντως κατά τη διάρκεια της προανάκρισης που είχε διενεργήσει τότε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Παναγιώτης Αθανασίου είχαν προκύψει πολλές αποκαλύψεις.

Συγκεκριμένα:

Στις 18 Μαΐου του 2000 ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αντ. Κάντας υπέγραψε με τον Slovak Rebublic διευθύνων σύμβουλο της Σλοβακικής εταιρίας KERAMETAL COMPANY LTD σύμβαση προμήθειας 12 αυτοκινούμενων τροχοφόρων οβιδοβόλων ZUZANA. Ίσως ο τελευταίος να πρέπει να κληθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη καθώς ενδέχεται να γνωρίζει για μίζες.

Το συνολικό κόστος της εν λόγω προμήθειας ανέρχονταν στα 44 εκατ. δολ. στην οποία όμως προστέθηκε και ένα «καπέλο» της τάξεως κάποιων δισ. δρχ . Και αυτό γιατί σε... άλλη συμφωνία που ακολούθησε λίγους μήνες μετά αποφασίστηκε να αγοραστούν επιπλέον από την ίδια εταιρία ένα Κέντρο Διεύθυνσης Πυρός Μοίρας και δύο Κέντρα Διεύθυνσης Πυρός σε επίπεδο Πυροβολαρχιών. Το συνολικό κόστος έφτασε τελικά τα 20,3 δισ. δρχ.

Το ιστορικό της αμαρτωλής προμήθειας

Χωρίς να έχουν κάνει κουβέντα οι αξιωματικοί του ΓΕΣ για οποιαδήποτε σχετική ανάγκη, ο Κάντας τους ενημέρωσε ότι προσκάλεσε την KERAMETAL για επίδειξη του ZUZANA(!).

Τότε κατάλαβαν στο ΓΕΣ ότι επίκειται η αγορά του συγκεκριμένου όπλου. Από τις 26 έως τις 28 Ιανουαρίου έγιναν οι δοκιμές του ZUZANA που είχε απογοητευτικά αποτελέσματα. Από τα τέσσερα βλήματα που ήταν να ριχθούν έφυγαν από τις κάνες των πυροβόλων μόνο τα δύο γιατί τα άλλα παρουσίασαν βλάβη που δεν ήταν δυνατόν να διορθωθεί. Τα δύο βλήματα που κατάφεραν να εκτοξευτούν μόνο στο στόχο δεν έπεσαν...

Παρουσίασαν απόκλιση από το στόχο 200 μέτρα. Και να σημειωθεί ότι ο στόχος ήταν σχετικά κοντά, μόλις 2.500 μέτρα. Μόνο η βολή που έγινε σε στόχο που απείχε 950 μέτρων ήταν ακριβής. Τις παρατηρήσεις αυτές τις έγραψαν οι αξιωματικοί αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε από τον Κάντα αλλά ούτε και από τον Α. Τσοχατζόπουλο.

Άλλη επιτροπή που πήγε στο εργοστάσιο των ZUZANA διαπίστωσε ότι τα Κέντρα Διευθύνσεως Πυρός ήταν ακόμα σε... ανάπτυξη. Οι αξιωματικοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι ακόμα και τα σκοπευτικά όργανα ήταν ακατάλληλα. Οι δύσμοιροι αξιωματικοί ανέφεραν τότε στο Πεντάγωνο ότι «στον Ελληνικό Στρατό δεν έχει αναγνωριστεί η επιχειρησιακή αναγκαιότητα για την εισαγωγή πυροβόλων αυτής της κατηγορίας ούτε υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις στο ΕΜΠΑΕ».

Επίσης ο τότε συνταγματάρχης του Πυροβολικού Κωνσταντίνος Γκίνης σε σχετική αναφορά του υπογράμμιζε πως τα αποτελέσματα βολών του ZUZANA ήταν αποθαρρυντικά...

Όλα αυτά διαβιβάστηκαν στον τότε αρχηγό ΓΕΣ και στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο ο οποίος αφού διάβασε τις αρνητικές εισηγήσεις σημείωσε στην εν λόγω αναφορά «να προχωρήσουμε στην άμεση απόκτηση 12 αντί 18 με option για άλλα 6 τεμάχια ώστε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικώς η... οικονομική επιβάρυνση.

Στις 17 Ιουνίου εξέδωσε διαταγή ο Άκης Τσοχατζόπουλος ότι... εγκρίνεται η σχετική προμήθεια των ZUZANA.

Όταν τα παραλάβαμε τα συμπεράσματα του ΓΕΣ ήταν τραγελαφικά. Δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά για αποτελεσματικές βολές. Δεν είχαν λογισμικό για την εισαγωγή στόχου. Δεν υπήρχε δυνατότητα κανονισμού ύψους βολής. Το μετεωρολογικό δελτίο που έχει στο πρόγραμμά του το ZUZANA είναι ανατολικού τύπου. Αδυναμία σκοπεύσεως του πυροβόλου χειροκίνητα. Τα υποσυγκροτήματα λόγω έλλειψης βοηθητικής μονάδας αυξάνουν τις πιθανότητες να τεθούν εκτός λειτουργίας.

Και τα συμπεράσματα τελειώνουν με την... αναγκαιότητα να αγοραστούν και δύο κινητά συνεργεία για να τα επισκευάζουν αυτά (!). Δηλαδή σε ένα πεδίο μάχης να πηγαίνουν  να πολεμήσουν μαζί με τα κινητά συνεργεία, για να τα επιδιορθώνουν. Μετά από αυτό τι άλλο να προσθέσει κανείς;