«Το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είναι σε θέση, να εφαρμόσει μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί», ανέφερε ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

«Από τη στιγμή που η χώρα σας έφτασε εκεί, έπρεπε να κάνει πολλά. Κι έτσι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το άλλο μείζον πρόβλημα, που είναι ο αδύναμος κρατικός μηχανισμός. Το κράτος στην Ελλάδα δεν λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν είναι σε θέση, να εφαρμόσει μέτρα που είναι απαραίτητα. Αυτό πρέπει να διορθωθεί» δηλώνει.

Ο κ. Τρισέ παρότρυνε τη χώρα μας να συνεχίσει να οικονομεί ένα κράτος σε στέρεες βάσεις, τονίζοντας ότι το μεγάλο ερώτημα για την ελληνική κρίση δεν σχετίζεται με τα λάθη χειρισμού της τρόικας, αλλά είναι το γιατί οι Ελληνες οδήγησαν τη χώρα τους σε μία κατάσταση τέτοιας δημοσιονομικής ανισορροπίας.

«Ηταν εξαιρετικά επώδυνη για την Ελλάδα η προσπάθεια, γιατί η χώρα σας ήταν αυτή με τα μεγαλύτερα προβλήματα: είχατε τεράστιο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και δημοσιονομικό έλλειμμα. Ετσι, από την αρχή κατέστη σαφές, ότι η προσπάθεια για να έρθουν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας σε μία πιο ισορροπημένη κατάσταση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

Για την αντίθεσή του στην αρχική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο ίδιος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία που τον διακατείχε για τις καταστροφικές συνέπειες που ένα «κούρεμα» μπορεί να είχε σε όλη την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα είχε στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, τον ρόλο που είχε η Ταϊλάνδη στην ασιατική κρίση χρέους στα τέλη της δεκαετίας του '90», ανέφερε εξηγώντας πως η αρχική αντίθεσή του στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήταν απόρροια της ανησυχίας του, ότι κάτι ανάλογο θα ζητούσαν και οι άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν προβλήματα.