Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Το βαρύ πολιτικό κλίμα των τελευταίων ημερών, που έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση προκαλώντας ακόμη και εσωτερικές διαμαρτυρίες και οργισμένες αντιδράσεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη της ΝΔ, έχει φθάσει σε πλήρη ένταση στο Μέγαρο Μαξίμου

Για να αντιμετωπίσει την αίσθηση «ακυβερνησίας» και για να ξεπεράσει την πολιτική πίεση ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως εξήγησε προς το newpost.gr υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγων, φέρεται αποφασισμένος να λάβει πρωτοβουλίες ανατροπής του κλίματος με σχέδιο «φυγής προς τα εμπρός», το οποίο περιλαμβάνει δύο κινήσεις. 

Όπως εξήγησε ο ίδιος παράγων, η μία κίνηση δεν αποκλείεται να αφορά το ξεκαθάρισμα του τοπίου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά μένει να διερευνηθεί πως θα γίνει αυτό, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα και για συζήτηση επί των προσώπων, και η άλλη κίνηση αφορά την επίσπευση του ανασχηματισμού για να υπερκεράσει τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης. 

Το θολό τοπίο για τον Αντώνη Σαμαρά είναι τι θα γίνει με την Προεδρία της Δημοκρατίας, μια συζήτηση που ήδη έχει ανοίξει για τα καλά και πρέπει με κάθε τρόπο να κλείσει, αν και ο ίδιος θέλει να ανοίξει τα χαρτιά του τώρα

Την ίδια στιγμή, πολλοί εντός του υπουργικού συμβουλίου, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει εγκλωβισθεί σε ένα αμυντικό πολιτικό παιχνίδι από το οποίο θέλουν να ξεφύγουν το συντομότερο δυνατόν για να μην προκύψουν άλλες εσωτερικές συγκρούσεις που θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της νέας διακυβέρνησης, ενώ υπάρχει και το ανοικτό μέτωπο με την τρόικα. 

Επειδή ακριβώς το πρόβλημα εντοπίζεται στην κυβερνητική λειτουργία, το επείγον ζήτημα για τον Πρωθυπουργό είναι η αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος και γι’ αυτό και ήδη άρχισαν οι διαρροές περί επικείμενου ανασχηματισμού. 

Ένα άλλο ζήτημα είναι όπως προαναφέρθηκε να ξεκαθαρίσει το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να είναι σίγουρος ο Πρωθυπουργός ότι θα εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός παράγων από την παρούσα Βουλή. 

Γι’ αυτό δεν αποκλείεται σύντομα να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση, μέσω στοχευμένων διαρροών σε επιλεγμένα ΜΜΕ για το πρόσωπο που θα μπορούσε να είναι στο Προεδρικό Μέγαρο και να παραλάβει τη σκυτάλη από τον Κάρολο Παπούλια. 

Ήδη σε κυβερνητικούς κύκλους συζητείται πως ο Αντώνης Σαμαράς είναι πιθανόν να  προτείνει πρόσωπο για την Προεδρία που δεν θα μπορεί εύκολα να αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να θυμίσουμε ακόμα και το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη που αποκαλύψαμε πρώτοι. 

Επειδή όμως στο Μαξίμου φοβούνται τυχόν εσωκομματικές εμπλοκές στο ΣΥΡΙΖΑ, θα περιμένουν να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση που είναι ο ανασχηματισμός. 

Κορυφαίος κομματικός παράγων της ΝΔ που είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχέδια του Πρωθυπουργού έλεγε προχθές: «Ο Σαμαράς σκέπτεται διάφορα ονόματα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σε εκλογές θα πάμε μόνο με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ». 

Αποφάσεις όμως είναι δύσκολο να ληφθούν άμεσα, απλά η χώρα θα είναι σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο που θα της δημιουργεί πρόβλημα, τόσο εντός, όσο και εκτός χώρας. 

Σε αυτό το κλίμα, φαίνεται ότι απομακρύνεται το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός παρά τα όσα διαρρέουν διάφοροι συνομιλητές του και ορισμένοι συνεργάτες του, έχει καταλήξει (μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τις οποίες ενημερώθηκε προ ημερών μόνον ο ίδιος και δύο ακόμη στελέχη του επιτελείου του) πως δεν θέλει εκλογές. 

Η πραγματικότητα των δυσμενών εντυπώσεων στην κοινωνία παραμένει και η αγανάκτηση στο εσωτερικό της ΝΔ ενισχύει ένα κλίμα γενικευμένης απογοήτευσης ότι τίποτε δεν προχωρά. 

Ορισμένοι βουλευτές, με ιδιοτέλεια ή όχι δεν έχει σημασία, βρίσκουν ευκαιρία και κατακεραυνώνουν τους «πολιτικά ανεύθυνους υπουργούς οι οποίοι δεν λογοδοτούν πουθενά» και συμπλήρωναν με νόημα ότι «τραβάμε εμείς το... κάρο για τους φωστήρες». 

Ως εκ τούτου ο ανασχηματισμός θεωρείται δεδομένος προς τις αρχές της άνοιξης, εάν δεν γίνουν εκλογές και προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν κρίσιμες αλλαγές στο επίπεδο των υπουργών και «σφαγή» υφυπουργών.