Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Πριν από μέρες είχαμε δημοσιεύσει την αλλαγή τακτικής του Ελληνικού ΓΕΕΘΑ απέναντι στις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας από το Τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος CN-235 ναυτικής συνεργασίας -ηλεκτρονικού πολέμου.

Μετά το προκλητικό μπαράζ των 15 παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας από το συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους το ΓΕΕΘΑ , είχαμε αναφέρει, ότι αποφάσισε να μην το αφήνει ανενόχλητο να κόβει «βόλτες» στο Αιγαίο προβαίνοντας σε καταγραφές απόρρητων στοιχείων για την αμυντική διάταξη της χώρας.

Έτσι δόθηκε εντολή στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας μας να σηκώνει μαχητικά ώστε να προβαίνουν σε αναγνώριση του εχθρικού στόχου και να του ζητούν να εγκαταλείψει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο μας.

Το Τουρκικό Επιτελείο... διαμαρτυρήθηκε

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο εξέδωσε ανακοίνωση...διαμαρτυρίας που ανέφερε ότι ελληνικά μαχητικά F-16C, καταδίωξαν στον διεθνή (;) εναέριο χώρο αεροσκάφος CN-235 του τουρκικού Ναυτικού και μάλιστα είχαν εγκλωβίσει το στρατιωτικό τους αεροσκάφος τα ελληνικά μαχητικά , με το ραντάρ σε διαμόρφωση βολής πυροβόλου και βλήματος AIM-9L, επί 2 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα!

Πρόκειται για ένα από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/συλλογής πληροφοριών του τουρκικού ναυτικού που την περασμένη εβδομάδα σάρωναν από βορρά προς νότο και το αντίστροφο το Αιγαίο, «σκανάροντας» εκπομπές και θέσεις ραντάρ και τα όπλα αεράμυνας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου το τουρκικό στρατιωτικό αεροσκάφος CN-235 εγκλωβίστηκε από ελληνικό F-16 Block 52+ που είχε απογειωθεί από την βάση του Καστελίου στην Κρήτη στις 13 Ιανουαρίου πτήση στο Αιγαίο.

Μετά από 5 αλλεπάλληλες «παρενοχλήσεις», όπου τα ελληνικά μαχητικά περνούσαν πολύ κοντά του, αποχώρησαν από την περιοχή, αναφέρεται στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Τέλος σημειώνει ότι την ίδια μέρα έξι F-16 της τουρκικής Αεροπορίας έκαναν "εκπαιδευτική πτήση" στον "διεθνή εναέριο χώρο" του Αιγαίου.

Πρόκειται για την ημέρα που τα δύο τουρκικά CN-235 πραγματοποίησαν ... 28 (!) παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριο Χώρου μας και από τα έξι τουρκικά F-16 τα δύο πετούσαν οπλισμένα στο Αιγαίο.