Διαδοχικές συναντήσεις  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά  και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας είχε ο μεταβατικός Πρόεδρος της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με κυρίαρχο θέμα τη διαχείριση των θαλάσσιων συνόρων και τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. 

Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον οποίο είχαν συνομιλία στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», προτού μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο για τις αντίστοιχες συναντήσεις. Ο κ.Παπούλιας μετά το πέρας της συναντήσεώς του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, παρέθεσε γεύμα εργασίας προς αυτόν στο οποίο συμμετείχαν επίσης ο Α.Σαμαράς, καθώς και οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης Δ.Αβραμόπουλος, Αναπτύξεως Κ.Χατζηδάκης και Τουρισμού Ο.Κεφαλογιάννη.  

Σημειώνεται ότι το θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ είχε ουσιαστικώς διευθετηθεί και αναμένονταν οι υπογραφές επί κυβερνήσεως Μπουμπάρακ, αλλά αυτό ανετράπη . Οι συμφωνίες έμειναν χωρίς υπογραφές .

Εκτιμάται ότι με εμπλοκή της  Τουρκίας στη συνέχειαη  ΑΟΖ είχε τεθεί εκ νέου σε μηδενική βάση και γίνονταν λόγος για επαναδιαπραγμάτευση. Μετά όμως την απομάκρυνση των Ισλαμιστών το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου στο πλαίσιο των προγενεστέρων συμφωνιών και επαφών και όπως σημειώνει σήμερα ο Αιγυπτιακός τύπος, «η επίσκεψη του Προέδρου Μανσούρ αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα ιδίως προς την Τουρκία».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση  για την επιστροφή στην κανονικότητα. Υπογράμμισε  επίσης ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» (inclusive) πλαίσιο. Τέλος ο Ευ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει προς τον Αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθαρρύνσεως της πορείας της χώρας προς τη θεσμική ομαλότητα.

 Γ. Κοκ.