Την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε εντύπωση διαφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στις συνομιλίες της επικείμενης Διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία (Γενεύη ΙΙ) επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. 

Ο υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε επίσης την ανάγκη να συνεχισθεί, μέχρι την τελευταία στιγμή, η πίεση προς τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να μετάσχει ουσιαστικά στη Διάσκεψη.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα. Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» (inclusive) πλαίσιο. 

Σημείωσε επίσης ότι δεν αρκεί προφανώς η έγκριση του νέου Συντάγματος με το πρόσφατο δημοψήφισμα, αυτό όμως, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα. Όπως ανέφερε, τέλος, ο κ. Βενιζέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει προς τον αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας της χώρας προς τη θεσμική ομαλότητα.