«Δομικό στοιχείο του πολιτικού συστήματος», χαρακτήρισε τη σημερινή κρίση που διέρχεται η χώρα, ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης, στη διάρκεια εκδήλωσης – συζήτησης, που διοργάνωσε απόψε το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Πολιτικό σύστημα: Ρίζα του προβλήματος ή αφετηρία της λύσης;», με τη συμμετοχή και πολιτικών στελεχών που συμμετέχουν στην «Κίνηση των 58».

Ο κ. Δερβένης χαρακτήρισε τη μεταπολιτευτική περίοδο ως την «ευτυχέστερη» που διέτρεξε η Ελλάδα μετά το 19ο αιώνα - «ήταν μια περίοδος γνήσιας δημοκρατίας», όπως είπε - υπογράμμισε ότι το στοίχημα της εποχής είναι να υπερβεί τις αδυναμίες του το πολιτικό σύστημα και επισήμανε ότι απαιτείται μια ψύχραιμη αντιμετώπιση των πραγμάτων για την αναζήτηση της λύσης.

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης εξάλλου, υπενθύμισε ότι τα κονδύλια που εισέπραξε η Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, από την εποχή που έγινε ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι σήμερα, αντιστοιχούν με δέκα «σχέδια Μάρσαλ» και ανέφερε ως παράδειγμα τη Νορβηγία η οποία, όπως τόνισε, κατάφερε να μετατραπεί σε χώρα – οικονομικό πρότυπο, εκμεταλλευόμενη με τον καλύτερο τρόπο τα έσοδα από τις εξορύξεις κοιτασμάτων πετρελαίου.

Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο «εφησυχασμός ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, στα φαινόμενα διαφθοράς και αλόγιστου δανεισμού και κατασπατάλησης», οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάρρευση, ενώ κατήγγειλε ότι ακόμα και σήμερα «16 με 17 μεγάλες επιχειρήσεις χρωστούν στις τράπεζες πάνω από δέκα δισ. ευρώ».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα», Σταύρος Μπένος και ο δημοσιογράφος - συγγραφέας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης.

 

TAGS