Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Στο άκουσμα της είδησης για τη διαφυγή του Χριστόδουλου Ξηρού, ελάχιστοι είχαν την ψευδαίσθηση ότι ο τρομοκράτης θα χαιρόταν απλώς την «ελευθερία» του, παίζοντας κρυφτούλι με τις διωκτικές αρχές. Έμπειροι στα θέματα τρομοκρατίας πολιτικοί, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και πλέον ο Νίκος Δένδιας, αλλά και επιχειρησιακοί της Αντιτρομοκρατικής δεν είχαν αμφιβολίες ότι ο Ξηρός διέφυγε προκειμένου να οργανώσει ένα νέο κτύπημα και να επιχειρήσει να ενώσει, υπό τον ίδιο, τις ομάδες που παραμένουν ενεργές ανά την Ελλάδα. 

Η χθεσινή επιστολή – video του Ξηρού επιβεβαίωσε τους φόβους της ελληνικής κυβέρνησης και, ταυτόχρονα, σήμανε συναγερμό καθώς, πλέον, η Αθήνα έχει να διαχειριστεί όχι μόνον την διαφυγή ενός καταδικασμένου τρομοκράτη αλλά και τη… δημόσια πρόσκλησή του για τρομοκρατικές ενέργειες. 

Σε μία περίοδο που η κυβέρνηση μοιάζει να έχει μείνει από... λάστιχο ως προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τις μνημονιακές της δεσμεύσεις, που οι δανειστές προβάλλουν σκληρές απαιτήσεις μη αποδεχόμενοι τα πολιτικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και τα δημοσιεύματα για το «ελληνικό πρόβλημα» δεν κυριαρχούν κυρίως λόγω της διάθεσης όλων των πλευρών να κρατήσουν χαμηλά το θέμα, η απόφαση Ξηρού να «βροντήξει ξανά το αντάρτικο ντουφέκι»(!) αποτελεί μείζονος σημασία πλήγμα για την κυβέρνηση. 

Λίγες ώρες μετά τη «δύσκολη» συνάντηση που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αμερικανικός παράγοντας δεν έκρυψε την οργή του για τη διαφυγή Ξηρού, το μήνυμα του δολοφόνου έγινε είδηση στα κορυφαία ενημερωτικά δίκτυα, παγκοσμίως. 

Ο κ. Σαμαράς, που από την  πρώτη στιγμή δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την απόδραση Ξηρού ενώ κάλεσε στο Μαξίμου τους δύο υπουργούς Νικ. Δένδια και Χαρ. Αθανασίου, που μάλλον αναλώνονται σε ένα παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών. Χθες, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε οργισμένος κατά την ομιλία του στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο, κάνοντας λόγο για ένα σαθρό σύστημα που επιτρέπει στους τρομοκράτες να διαφύγουν.

Ουσιαστικά, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης αδειών σε κρατουμένους που, όπως είπε, «η αστυνομία τους συλλαμβάνει, η Δικαιοσύνη τους δικάζει και ένα σαθρό σύστημα τους αφήνει να φεύγουν ανενόχλητοι… έχουμε πολιτική υποχρέωση να κλείσουμε και την τελευταία τρύπα, όλες τις κερκόπορτες ενός συστήματος που πολλές φορές δείχνει να νοιάζεται περισσότερο για την ευημερία των ακραίων παρά για την ασφάλεια των πολιτών». 

Κυρίως, όμως, ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από τους Υπουργούς του να πράξουν ό,τι απαιτηθεί προκειμένου να συλληφθεί ο Ξηρός και, πάντως, να αποτραπεί οποιοδήποτε σχέδιο ενδεχομένως απεργάζεται. Η εξουδετέρωση του τρομοκράτη, άλλωστε, δεν αποτελεί προϋπόθεση όχι μόνον για την αποκατάσταση του κύρους των διωκτικών και δικαστικών αρχών που «έχασαν» τον Ξηρό αλλά και για την εξασφάλιση της πολιτικής ομαλότητας στη χώρα, η οποία για άλλη μία φορά μοιάζει με το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.