Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο τομέας του φαρμάκου διχάζει για άλλη μία φορά την κυβέρνηση. Μετά τη μάχη για τα γενόσημα, η ρύθμιση για την πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από super markets οδηγεί σε κόντρα τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης έχει αναλάβει να υλοποιήσει το tool kit του ΟΟΣΑ, στο οποίο εκτός από τα φάρμακα στα  super  markets περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις για το χρόνο του φρέσκου γάλακτος, για τη ζύγιση του ψωμιού αλλά και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων, την ίδια στιγμή που ο Υπουργός Υγείας δεν θέλει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο στον τομέα ευθύνης του.

Οι φαρμακοποιοί, άλλωστε, που πέρασαν από τη «δοκιμασία» της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων τους εμφανίζονται σφόδρα αντίθετοι με την πρόνοια του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για τα σημεία πώλησης σε super markets και προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις, εξέλιξη απευκταία για τον υπουργό Υγείας που δεν θέλει άλλη μία φωτιά στην αυλή του, σε μία περίοδο που συνεχίζεται η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και επίκειται το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι από τη ρύθμιση θα επέλθει μείωση των τιμών ενώ συνεργάτες του αντιμετωπίζουν με σκωπτικό τρόπο την επιχειρηματολογία Γεωργιάδη ότι η πώληση… αντιπυρετικών στα super markets ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα ετέθη και κατά την πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου ενώ το σχέδιο νόμου επρόκειτο να παρουσιαστεί εντός των ημερών και να ψηφιστεί μέσα στο Φεβρουάριο. Το παράδοξο είναι ότι και τα δύο υπουργεία εκτιμούν πώς το Μαξίμου θα υιοθετήσει τις απόψεις τους, δείγμα και της αβελτηρίας στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση λόγω της μικρής κοινοβουλευτικής της δύναμης, των αρνητικών δημοσκοπήσεων και των επίμονων σεναρίων για εκλογές.