Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση η εμφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι η Πολιτεία είναι αποφασισμένη να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και να μην αφήσει την παραμικρή υπόνοια ηπιότητας ή μετριοπάθειας απέναντι στους τρομοκράτες. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν σοβαρά για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν τρομοκρατικά χτυπήματα και ο Πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί φέρονται απολύτως πεπεισμένοι για τη βασιμότητα και το μέγεθος της τρομοκρατικής απειλής. 

«Θα ήταν καταστρεπτικό για τη διεθνή εικόνα της χώρας να δώσουμε αυτές τις στιγμές την εντύπωση πως η βούλησή μας να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία  τίθεται υπό συζήτηση» υποστηρίζουν. 

Σε όλα σχεδόν τα επίπεδα της κυβέρνησης φαίνεται να συμφωνούν ότι «κάποιο παιχνίδι παίζεται» αλλά ως προς τη φύση του παιχνιδιού αυτού μόνο υποθέσεις διατυπώνονται και μάλιστα ανωνύμως. 

Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσει κανείς για απόλυτη σύγχυση. Ολοι συμφωνούν ότι η αναζωπύρωση της τρομοκρατίας «κάνει κακό στη χώρα», όλοι διατυπώνουν ερωτηματικά για τη συγκυρία που συνδέει την αμερικανική ενόχληση για την τρομοκρατία με τις εξελίξεις στην τρομοκρατία στην Ελλάδα, αλλά συμπεράσματα ούτε προκύπτουν ούτε διαφαίνονται. 

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εξηγούσε χθες «κακά τα ψέματα, δεν ξέρουμε τίποτε το συγκεκριμένο ούτε τίποτε το συγκεκριμένο μας έχει κοινοποιηθεί από άλλες πηγές». Εννοούσε προφανώς πως δεν θεωρεί ότι έχει υπάρξει καμία ολιγωρία από ελληνικής πλευράς στην αξιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων ή πληροφοριών. 

Οι απαιτήσεις της Ουάσιγκτον 

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν άμεσα συλλήψεις. Μόλις το περασμένο Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαμήνυσε στον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο ότι πρέπει άμεσα να συλληφθεί ο Χριστόδουλος Ξηρός. Παράλληλα διερωτήθηκε με σαφή ενόχληση, πως είναι δυνατόν να χορηγούνται άδειες και να βγαίνει από την φυλακή οι τρομοκράτες. 

«Δεν θα αρχίσουμε κυνήγι μαγισσών» είναι η κεντρική γραμμή στην κυβέρνηση, αλλά παράλληλα τονίζουν και την ανάγκη ενός «κοινωνικού μετώπου» απέναντι στην τρομοκρατία αλλά και η μέγιστη δυνατή ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών ασφαλείας. «Είμαστε αποφασισμένοι αλλά και ψύχραιμοι» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. 

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση αισθάνεται εδώ και καιρό μια πίεση στο θέμα της τρομοκρατίας, κυρίως από την πλευρά της Ουάσιγκτον. Δεν φαίνεται να διαθέτει ολοκληρωμένη ερμηνεία για τα αίτια και τους στόχους της πίεσης αυτής, εκτός ίσως από «την ψύχωση των Αμερικανών με την τρομοκρατία.  Η ερμηνεία αυτή πάντως φαίνεται μάλλον πρόχειρη και ανεπαρκής. 

Τι ακριβώς επιδιώκουν οι Αμερικανοί; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει εύκολα. Το ζήτημα είναι ότι οι Αμερικανοί μάλιστα έσπευσαν με τον πιο επίσημο τρόπο να εκφράσουν προς την κυβέρνηση την ενόχλησή τους επειδή κυκλοφορούν διάφορα σενάρια. Πάντως πολλοί εκτιμούν ότι έως τις ευρωεκλογές θα πάμε με την τρομοκρατία στην ατζέντα και όλα είναι ανοικτά, αρκεί να διαβάσει κανείς την επιστολή του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και θα καταλάβει πολλά...