«Ατυχέστατο γεγονός» που θα πρέπει να οδηγήσει στην αναθεώρηση νόμων και πρακτικών χαρακτήρισε την απόδραση του Χρ. Ξηρού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. 

Όπως είπε, ατυχείς στιγμές υπάρχουν σε όλες τις χώρες και αυτό που έχει σημασία είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών τους.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πάντως πως υπάρχει διεθνής εμπιστοσύνη προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένα κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας σε σχέση με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, το οποίο θα πρέπει να διαφυλαχθεί. 

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως μετά την οικονομική κρίση έχουν πλέον δημιουργηθεί στην Ευρωζώνη νέα θεσμικά δεδομένα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανεκτιμήσεις για τον ρόλο της τρόικας.

Τονισε ωστόσο πως θα ήταν μεγάλο λάθος, μετά από τόσες θυσίες του ελληνικού λαού, να υιοθετηθούν αποφάσεις που με οδυνηρές συνέπειες θα γυρίσουν τη χώρα πίσω στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που απασχόλησαν τις εργασίες του Συμβουλίου των Υπουργών, ο κ. Βενιζέλος χαιρέτισε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Σερβία, κάνοντας λόγο για ιστορικής σημασίας γεγονός.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως «βρισκόμαστε στο τέλος μιας περίπλοκης αποστολής», η οποία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί στις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, αλλά και να αντιμετωπίζει τα ανθρωπιστικού χαρακτήρα ζητήματα.

Τέλος, αναφορικά με την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε μορφής καταπόντιση στη Μεσόγειο είναι εκτός συζήτησης.