Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Το ειδύλλιο ανάμεσα στο Φώτη Κουβέλη και τον Αντρέα Λοβέρδο κράτησε 4 μήνες. Στη σχέση αυτή πέφτουν τώρα σκιές. Σε αντίθεση με ότι συνήθως συμβαίνει στο χώρο της Αριστεράς, η διαφωνία τους δεν έχει προσωπικά κίνητρα, αλλά εδράζει σε μια θεμελιώδη πολιτική διαφορά: Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει να πολιτευτεί ως ο δυνάμει κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν βλέπει κανένα ρόλο στο σενάριο αυτό για το πολιτικό σχήμα του οποίου ηγείται, ούτε φυσικά για τον εαυτό του. 

Πήρε αρκετό καιρό στο Φώτη Κουβέλη να κάνει την επιλογή του. Όλες οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος ωστόσο, η οριστική διάρρηξη των σχέσεων με την κυβέρνηση, τα ανοίγματα προς το ΣΥΡΙΖΑ, τα τηλεφωνήματα με τον κ. Τσίπρα, η απαξίωση των 58 και η περιθωριοποίηση όσων στελεχών του κόμματος φλέρταραν με το νέο σχήμα, φανερώνουν τη στρατιωτική του επιδίωξη. Ο κ. Κουβέλης θέλει να ξαναμπεί στη βουλή ως ο δυνάμει σημαντικότερος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ και  ποντάρει στις ψήφους των νοικοκυραίων που έχουν αποφασίσει να μην ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αλλά έχουν μια αγωνία για το που θα το πάει το κόμμα του κ. Τσίπρα. Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν ένα φρένο, ένα κόμμα που να βάζει βέτο στις κρίσιμες επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε ατραπούς που φοβούνται και θα διορθώνει τις αριστερίστικες εξάρσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Ο κ. Κουβέλης φαίνεται να θεωρεί τώρα ότι ο ίδιος και το κόμμα του μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο. Αυτό δεν ήταν έτσι πριν από 4 μήνες. Τότε ο κ. Κουβέλης πίστευε ακόμα, ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει από το ΠΑΣΟΚ την ηγεμονία στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Στην προοπτική αυτή, ο Ανδρέας Λοβέρδος, το άτυπο αντίπαλο δέος του Βενιζέλου και ο πλέον επώνυμος από όσους επέλεξαν να διεκδικήσουν την τύχη τους με αυτόνομα σχήματα στο χώρο της Κεντροαριστεράς ήταν ασφαλώς καλοδεχούμενος. Στην πορεία ωστόσο, και ο κ. Κουβέλης κατάλαβε πως τα ενωτικά σχήματα στην Κεντροαριστερά παραμένουν μια χίμαιρα, τα κόμματα χρειάζονται όμως ρόλους, που να τους δίνουν μια χρησιμότητα. 

Στο ρόλο της ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν χωράει ο Λοβέρδος. Κατά πρώτον θα είναι πολύ δύσκολο για τον ίδιο να προσαρμοστεί. Κατά δεύτερον δεν θα τον θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και με τη ΔΗΜΑΡ για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύσκολο, με τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα δυσκολότερο. Ακόμα και ανάμεσα τους, ο Λοβέρδος αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση. Κανείς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεχάσει το Λοβέρδο του πρώτου μνημονίου,  ακραιφνή μνημονιακό και πρώτο στις περικοπές στο σύστημα υγείας. Ο Καστανίδης π.χ. με τον οποίο φλερτάρει σήμερα η ΔΗΜΑΡ ήταν ευθύς εξαρχής διαφωνών, ο Λοβέρδος αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ για προσωπικούς λόγους. Στην πορεία προσέγγισης με το ΣΥΡΙΖΑ σίγουρα ο Κουβέλης δεν θα τον θέλει στην πρώτη γραμμή. Το ειδύλλιο δεν θα έχει διάρκεια...