Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή Χανίων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το επαχθές χρέος της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» σημείωσε ότι «το επαχθές χρέος της χώρας ανέρχεται στο 5% του ΑΕΠ», υπερτονίζοντας πως είναι περιορισμένο. 

«Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισεκ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια. Η σημερινή κατάσταση, είπε ο κ. Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισεκ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά. Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους». Συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης είπε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κεδίκογλου: Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Σταθάκη, ο Σίμος Κεδίκογλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του, υπογραμμίζοντας: «Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης δήλωσε σήμερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί μόνον το 5% του δημοσίου χρέους ως "επαχθές". Όμως, η πολιτική απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, (σημείο 13.2) προβλέπει "την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους"» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ή ο κ. Σταθάκης κοροϊδεύει τον Ελληνικό λαό ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένουμε σήμερα να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και να μας πουν αν τελικά ισχύει το πρόγραμμά τους και –μονομερώς-  θα "διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους" ή "μόνον το 5%"…» κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας νέα απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτηση του κ. Σταθάκη δήλωσε ότι "είναι αλήθεια ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις 'θέσεις' του ΣΥΡΙΖΑ" και υπέβαλε τις εξής δύο ερωτήσεις:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το 'επαχθές' ή το 'μεγαλύτερο μέρος' του χρέους που αναγνωρίζει ως νόμιμο; Η 'μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους' που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο κ. Σταθάκης;».

ΣΥΡΙΖΑ: Παρακαλούμε τον κ. Κεδίκογλου να διαβάζεις τις θέσεις και τις ανακοινώσεις μας

«Θα παρακαλούσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν δεν προλαβαίνει να διαβάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον να διαβάζει τις ανακοινώσεις που απαντούν στις δικές του δηλώσεις. Τον παραπέμπουμε στην προηγούμενη μας ανακοίνωση, με την ελπίδα ότι στον ελεύθερο του χρόνο θα μας εξηγήσει τη θέση της κυβέρνησης για το χρέος. Εκτός αν θέλει να απευθυνθούμε απευθείας στον κ. Σοιμπλε», απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

ΠΑΣΟΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ποιοι πραγματικά διέγραψαν το «επαχθές χρέος»

Άμεση ήταν και η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στη δήλωση του κ. Σταθάκη, με κύκλους του κόμματος να αναφέρουν: «Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κ. Σταθάκη επιτέλους παραδέχθηκε ποιοι πραγματικά διέγραψαν το "επαχθές χρέος».

Οι κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη τόνισαν μάλιστα ότι «όταν στις εκλογές του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συν αυτώ αντιμνημονιακοί έταζαν διαγραφή του επαχθούς χρέους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τους απαντούσε: 

«Επειδή ακούω αυτή την εύκολη ρητορική, περί του επαχθούς χρέους που λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις: Έχει γίνει αντιληπτό στη χώρα μας ότι από τα 210 δισεκατομμύρια χρέους, που είχαν οι ιδιώτες στα χέρια τους διεθνώς, αφαιρέσαμε το 53,5% σε ονομαστική αξία και το 75% σε καθαρά παρούσα αξία; Δηλαδή τους αφήσαμε μόλις το 25% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας;

Τι παραπάνω μείωση χρέους φαντάζονται κάποιοι; Το υπόλοιπο ελληνικό χρέος, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα χέρια των κρατών και του EFSF που μας δανείζουν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλο το χρέος που έχουν οι ιδιώτες κ. Σιδέρη, αυτή τη στιγμή, όλο το ελληνικό δημόσιο χρέος που έχουν οι ιδιώτες, είναι 63 δισεκατομμύρια. Ήταν 210 δισ και έμεινε 63 δις. Έχετε δει πουθενά στο εξωτερικό παρόμοια μείωση χρέους, παρόμοια άφεση χρέους;

Βεβαίως, είμαι ένθερμος οπαδός της διεθνούς ανάλυσης που γίνεται από τους πιο έγκυρους αναλυτές της διάρθρωσης του χρέους. Γιατί έχω την τύχη να είμαι ο μόνος Υπουργός Οικονομικών των τελευταίων δεκαετιών, επί της θητείας του οποίου υπήρξε δραστική μείωση χρέους. Όλες οι άλλες Κυβερνήσεις ταυτίστηκαν με μικρές ή μεγάλες αυξήσεις χρέους. (Ευ. Βενιζέλος 27.05.2012)"».