Προβληματισμό για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός, εάν επιστραφούν αναδρομικά οι περικοπές των ειδικών μισθολογίων όχι μόνο για τους ένστολους αλλά και για τους δικαστικούς και τους πανεπιστημιακούς, εκφράζει αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του στους Financial Times.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο κ. Σταϊκούρας, το ζήτημα αυτό δημιουργεί έναν «επιπρόσθετο πονοκέφαλο, έστω κι αν ξεπεράσαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους για το 2013... Θα το κάνουμε εάν είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα (μέτρα) επί μονίμου βάσεως». 

Ωστόσο «θα εξασφαλίσουμε ότι υπάρχει περιθώριο για να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, δηλώνει πως δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον η απόφαση του ΣτΕ θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνον για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας ή θα συμπεριλάβει και άλλους εργαζόμενους στο «ίδιο ειδικό μισθολογικό καθεστώς», όπως οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των FT, αν επιστραφούν αναδρομικά όλες οι περικοπές (περίπου 12%) που έγιναν τον Αύγουστο του 2012, τότε το κόστος για τον Προϋπολογισμό υπολογίζεται από τον κ. Σταϊκούρα στο ποσό του 1 δισ. ευρώ.

Το ερώτημα που γεννάται βέβαια είναι εάν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών γνώριζε τις νομικές ερμηνείες που έγιναν σήμερα αναφορικά με την υπόθεση, ή εάν ήξερε κάτι παραπάνω. 

Σε κάθε περίπτωση με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου δοθεί και ένα τέλος στα σενάρια γύρω από το θέμα.