Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Γεγονός που όχι μόνο δεν δημιουργεί πρόβλημα, αλλά αντιθέτως διευκολύνει την κυβέρνηση στον προγραμματισμό της, χαρακτήριζαν κυβερνητικά στελέχη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, οι οποίες έγιναν αναδρομικά στους ένστολους από την 1η Αυγούστου του 2012. 

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιστρέψει τα χρήματα αυτά στους ένστολους», σημείωναν στο newpost.gr τα ίδια στελέχη, υπενθυμίζοντας, ότι ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που εδώ και μήνες, όταν είχαν υπάρξει οι πρώτες ενδείξεις για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, είχε προαναγγείλει ότι το 70%, θα χρησιμοποιούνταν για την αποκατάσταση των αδικιών στη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων και στους χαμηλοσυνταξιούχους. 

Μάλιστα στην κυβέρνηση υπάρχει αυτή τη στιγμή η εκτίμηση πως δεν θα χρειαστεί να εξευρεθούν ισοδύναμα μέτρα ως αντιστάθμισμα για το ποσό αυτό που υπολογίζεται στα 78 εκ. ευρώ, καθώς το ύψος του είναι τέτοιο που επιτρέπει να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.  

Παράλληλα το σκεπτικό της απόφασης, που διακρίνει ουσιαστικά τους ένστολους από τις υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου, ως εργαζομένους που «ανήκουν στον σκληρό πυρήνα του κράτους και χρήζουν ειδικής προστασίας και μεταχείρισης», δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια ώστε να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές και σε άλλες κατηγορίες. 

Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωσε πως «είναι ένας πρόσθετος “πονοκέφαλος” παρότι τα πήγαμε καλύτερα από τους στόχους με τον προϋπολογισμό του 2013», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα το κάνουμε αν υποχρεωθούμε, αλλά θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα σε μόνιμη βάση. Θα διασφαλίσουμε, όμως, ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο να βοηθήσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους». 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας πάντως έχουν προσφύγει προκειμένου να κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις αποδοχές τους και άλλες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου. Η πιο πρόσφατη προσφυγή ήταν αυτή της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας και Πειραιά, ενώ σχετικά αιτήματα έχουν καταθέσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, οι Πανεπιστημιακοί, οι σύλλογοι των Τραπεζών, οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών.   

Στην περίπτωση ωστόσο, που όλες αυτές οι κατηγορίες δικαιωθούν, το κόστος για τον προϋπολογισμό, όπως εκτίμησε στους FT o κ. Σταϊκούρας, θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, δηλαδή το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού.  

Για το ενδεχόμενο αυτό, στο οικονομικό επιτελείο, έχει συζητηθεί ακόμη και το σενάριο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει ότι δεν θα μπορεί να γίνει καμιά μισθολογική διόρθωση, αν απαιτείται νέος δανεισμός για την κάλυψη του ποσού αυτού.