Γράφει ο Θέμης Δαγκλής  

Από τα 320 δισ. που χρωστάμε, άντε να είναι ένα 5% «επαχθές χρέος», είπε ο Γιώργος Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα 304 δισ. ευρώ δεν μπορούμε εμείς να τα αμφισβητήσουμε, μόνο εκείνοι να μας τα χαρίσουν μπορούν. Για τα 16 δισ. ευρώ μπορούμε να συζητήσουμε. 

Αυτό είναι αστείο, στο φως όσων μας έλεγε τα τελευταία χρόνια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και της υπερδραστήριας συμμετοχής των βουλευτών του σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για το επαχθές χρέος που ανακοινώθηκε μετά το μνημόνιο. Για 16 δις γινόταν όλη η φασαρία; Δηλαδή λιγότερα από όσα εξοικονόμησε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων των αρχών του 2013; Ακόμα χειρότερα, αυτά που είπε ο κ. Σταθάκης εκθέτουν και τον Πρόεδρο και δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Καμμένο, που χαρακτήριζε σχεδόν το σύνολο του χρέους επαχθές. 

Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ πάγωσε. Ύστερα αντέδρασε με τη γνωστή αμετροέπεια των αντιπολιτεύσεων στην Ελλάδα όταν τα μεγάλα λόγια σκοντάφτουν στην πραγματικότητα. “Αδιάφορο”, δήλωσε η Κουμουνδούρου, επισημαίνοντας ότι δεν υποσχέθηκε πως θα κουρέψει το “επαχθές” χρέος αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Ότι δεν είναι αδιάφορο ωστόσο, το ξέρουν καλά. Το “επαχθές” έστω και στη θεωρία, αποτελούσε ένα νομικό πάτημα για να διεκδικήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κούρεμα. Χωρίς αυτό εξαρτάται απόλυτα από τις διαθέσεις των δανειστών. 

Εκείνοι πάλι δεν δείχνουν καμιά διάθεση, όχι χρέος να κουρέψουν αλλά ούτε και τη διευθέτηση που τους ζητάει ο Σαμαράς να κάνουν. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση βαυκαλίζεται με την πεποίθηση ότι τον Απρίλιο θα ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση, τα μηνύματα που έστειλε το τελευταίο διάστημα το Βερολίνο, τόσο μέσω του υπουργού Εξωτερικών Στάινμάγιερ όσο και μέσω του Σόιμπλε ήταν πάμε ως το 2015 και βλέπουμε. Οι Γερμανοί ξέρουν ότι με εξαίρεση μερικά δις που λήγουν φέτος, το χρέος θα αρχίσει να αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα πάλι μετά το 2025, για τότε έχει μετατεθεί ο όγκος των λήξεων. Καταλαβαίνουν ότι για να κρατήσει η Ελλάδα το κεφάλι πάνω από το νερό, χρειάζεται μόνο να μετακυλιστούν κάποια ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της διάθεση της η ΕΚΤ. Το χρέος θα αποτελεί θέμα για τη χώρα πάλι από το 2025 και μετά. 

Η χρονική μετάθεση της διευθέτησης στο μέλλον έχει σαν στόχο να ελαχιστοποιήσει το πολιτικό ρίσκο. Οι δανειστές δεν παραγνωρίζουν το ενδεχόμενο, να καταρρεύσει η κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές, ανεξαρτήτως του αν πάρει τη διευθέτηση που ζητάει ή όχι. Δεν θα δεσμευτούν σε οτιδήποτε, πριν ξεκαθαρίσει πολιτικά το τοπίο και αφού οι πολιτικές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί σε όρους. Υπό τις παρούσες συνθήκες άλλωστε, η Ελλάδα δεν μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών από ατύχημα, θα πρέπει να το αποφασίσει η κυβέρνηση της...