Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Πληθώρα αντιδράσεων προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή Πιερίας, Δημήτρη Χριστογιάννη, ότι «η χούντα ήταν επανάσταση», με τον ΣΥΡΙΖΑ να καλεί τη Νέα Δημοκρατία να τον διαγράψει. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χριστογιάννης σε τηλεοπτική εκπομπή στο Action24 είπε πως «η Χούντα εκείνη την εποχή ήταν επανάσταση», ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και υπάρχουν στελέχη στη Νέα Δημοκρατία που «συμπαθούν τη Χούντα και τους χουντικούς». 

Μάλιστα, σε άλλο σημείο ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν πρέπει να γίνονται συγκρίσεις και να μπαίνουν στην ίδια μοίρα οι Χουντικοί με τους τρομοκράτες.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν άμεση, ο οποίος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να διαγράψει τον βουλευτή της. 

«Αλήθεια, η ΝΔ και ο κ. Σαμαράς συμφωνούν με τον βουλευτή τους ότι η κατάλυση της Δημοκρατίας από τη μισητή χούντα, στην περίοδο της οποίας έγιναν βασανιστήρια και δολοφονίες, ήταν επανάσταση για τη χώρα; Αν όχι, οφείλουν να αποδοκιμάσουν και να διαγράψουν τον βουλευτή τους, ειδάλλως η ΝΔ του κ. Σαμαρά θεωρεί ότι «η χούντα ήταν επανάσταση», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του.

Και το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «απαράδεκτη και ανατριχιαστική» τη δήλωση του Δημήτρη Χριστογιάννη, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία οφείλει «να αποδοκιμάσει άμεσα τις φιλοχουντικές απόψεις του βουλευτή της και να τον επαναφέρει στη τάξη».

Η ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας τη δήλωση του Δημήτρη Χριστογιάννη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως «στο ημοκρατικό τόξο δεν χωρούν απόψεις που θωπεύουν την επτάχρονη δικτατορία και εξωραΐζουν τον χαρακτήρα της» και κάλεσε τη ΝΔ «να αποδοκιμάσει άμεσα και κατηγορηματικά τη φιλοχουντική έκρηξη του βουλευτή της».

Αιχμές κατά της ΝΔ άφησαν οι ΑΝΕΛ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του βουλευτή και την κόντρα στη Βουλή με  την Σοφία Βούλτεψη.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν χρειάζεται να απαντήσουμε στην κ. Βούλτεψη, που είπε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τάσεις νεοφασισμού. Την απάντηση έδωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστογιάννης, που δήλωσε ότι η χούντα ήταν επανάσταση», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είναι δεδομένη και αυτονόητη η καταδίκη απόψεων που εξωραΐζουν ή αποκρύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα της εφτάχρονης δικτατορίας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστογιάννη.

Στη συνέχεια, ο βουλευτής Πιερίας σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τα λεγόμενά του, έσπευσε να επισημάνει πως σε κάθε περίπτωση «υπερασπίζομαι τις θέσεις της παράταξης στην οποία έχω την τιμή να ανήκω, η οποία αποκατέστησε τη δημοκρατία στην Ελλάδα και ήταν πάντοτε απέναντι σε κάθε μορφή βίας και τυρρανίας».

Παράλληλα, ο κ. Χριστογιάννης είπε ότι «όποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, με διαστρεβλώσεις επιχειρούν λεκτικές αντιπαραθέσεις, αποβλέπουν σε ψεύτικες εντυπώσεις. Παίζουν σε βάρος της Δημοκρατίας».