Επιτακτική χαρακτηρίζουν οι τομείς Δημόσιας Τάξης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ την ανάγκη για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις συνθήκες και τα περιστατικά που οδήγησαν στην απώλεια ζωών κατά τοσυμβάν στο Φαρμακονήσι.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν πρέπει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, είναι σαφές ότι η προσπάθεια ανθρώπων να περάσουν δια θαλάσσης στη χώρα τη νύχτα, υπό άσχημες καιρικές συνθήκες ενέχει πολλούς κινδύνους για τη ζωή τους, ενώ είναι επίσης σαφές ότι το Λιμενικό και οι άλλες υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη της ασφάλειας των συνόρων κάνουν μια δύσκολη δουλειά που θέτει πολλές φορές σε κίνδυνο και την ασφάλεια των μελών τους.

«Οι διασωθέντες, κάποιοι από τους οποίους είναι οι γονείς και σύζυγοι των νεκρών και αγνοουμένων, πρέπει να τύχουν προστασίας αλλά και αυξημένης φροντίδας από τις αρμόδιες αστυνομικές και κοινωνικές υπηρεσίες» υπογραμμίζεται.

Όσον αφορά στις μαρτυρίες μεταναστών για τις συνθήκες του περιστατικού οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω της σχετικής ανακοίνωσης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να αξιολογηθούν, όχι μόνο για να αποδοθούν ευθύνες, αλλά και να διορθωθούν, αν υπάρχουν, κενά στα επιχειρησιακά σχέδια διάσωσης.

Σημειώνεται ότι το Λιμενικό, με ανακοίνωσή του, διέψευσε τους ισχυρισμούς των μεταναστών.

TAGS