Την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα ασκήσει με εξαιρετικό τρόπο την Προεδρία της στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ, στον χαιρετισμό του στη χθεσινοβραδινή πανηγυρική εκδήλωση με συναυλία στο Δημαρχείο της Βιέννης, για την ανάληψη της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.

Θα είναι μια Προεδρία, που, όπως πολλά αυτή την εποχή, δεν θα είναι εύκολη, σε μια εποχή οικονομικής κρίσης από το 2008, που πρέπει όλοι μαζί να την ξεπεράσουμε, με την Ελλάδα ειδικότερα, που θα ασκεί αυτήν τη σημαντική αποστολή της Προεδρίας, να αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, πρόσθεσε ο κ. Χόιπλ.

Προβάλλοντας την εξέχουσα σημασία της κοινωνικής συνοχής για το μέλλον της Ευρώπης, ο δήμαρχος προειδοποίησε πως αν και τώρα δεν κατανοηθεί από κάποιους ότι το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής στην ευρωπαϊκή κοινωνία είναι «εξαιρετικά ιδιαίτερης σημασίας και μάλιστα για τη δημοκρατία και για τις δημοκρατικές εξελίξεις», τότε θεωρεί πως θα υπάρξει ένα πισωγύρισμα, σε πάρα πολλούς τομείς και μάλιστα στην ίδια την εξέλιξη της Ευρώπης.

Γι' αυτό τον λόγο, ο Μίχαελ Χόιπλ τόνισε ότι εύχεται την καλύτερη δυνατή επιτυχία στην Ελλάδα στην άσκηση της Προεδρίας της ΕΕ, καθώς, κατά την άποψή του, αυτό το εξάμηνο πολλά εξαρτώνται από το πόσο θα εξελιχθεί ασφαλώς η Ευρώπη στο μέλλον, ενόψει μάλιστα και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στον χαιρετισμό του ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αυστρία, Θεμιστοκλής Δημίδης, υπογραμμίζοντας το γεγονός πως από την ένταξή της ως μέλος στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Ελλάδα ασκεί τώρα για πέμπτη φορά την Προεδρία στην ΕΕ, που εξαιτίας της επίκαιρης οικονομικής κατάστασης θα είναι «σπαρτιάτικη», τόνισε ότι η χώρα ακολουθώντας τους στόχους της ΕΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλει στο καλό και στην ευημερία των λαών της, όπως συνέβη και στις τέσσερις προηγούμενες ελληνικές Προεδρίες.

Απευθύνοντας ευχαριστίες στον δήμαρχο και κυβερνήτη της Βιέννης για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης για την έναρξη της ελληνικής Προεδρίας, ο κ. Δημίδης επισήμανε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί απόδειξη της αλληλεγγύης και των άριστων διμερών σχέσεων μεταξύ της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Στη συναυλία, που ήταν και το κύριο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν πέντε από τα είκοσι τραγούδια του Ελληνικού Λαού του Γιάννη Κωνσταντινίδη, πέντε λαϊκές ελληνικές μελωδίες του Μορίς Ραβέλ, όπως και μια σειρά έργων των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Μίμη Πλέσσα, Τάκη Μωράκη και Νίκου Ιγνατιάδη, που ερμήνευσαν η υψίφωνος Ελπινίκη Ζερβού, η μεσόφωνος Μαρία Δρούλου και ο βαρύτονος Παναγιώτης Πράτσος, με τη συνοδεία της δωδεκαμελούς βιεννέζικης ορχήστρας κλασικής μουσικής Ρετρό υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και πιανίστα Αναστάσιου Στρίκου.

Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, ο ελληνορθόδοξος μητροπολίτης Αυστρίας- Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος, εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής και πολλοί αρχηγοί ξένων διπλωματικών αποστολών στην Αυστρία, με επικεφαλής τους πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου, Θεμιστοκλή Δημίδη και Κώστα Παπαδήμα.