Επαναστατικό νομοθέτημα, χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ο υφυπουργός Εσωτερικών  και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, που συναντήθηκε στα Χανιά με τον δήμαρχο Μανώλη Σκουλάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη.

"Συζητήσαμε τα θέματα που υπάρχουν, θέματα λειτουργίας και εφαρμογής του "Καλλικράτη". Έχουμε μόλις δυόμισι μήνες εφαρμογή μιας επαναστατικής νομοθέτησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο "Καλλικράτης" αλλάζει το τοπίο, άσχετα αν ακόμα δεν φαίνονται τα αποτελέσματα που παράγονται και θα παραχθούν δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Πεταλωτής.

“Ήταν επιλογή της κυβέρνησης να καταστήσει την Αυτοδιοίκηση, πραγματικά Αυτοδιοίκηση και πραγματικά τοπική ως ένα ισχυρό κέντρο εξουσίας. Όχι απλώς να αποκεντρωθούν οι εξουσίες, αλλά να υπάρχει πραγματική εξουσία με αρμοδιότητες που θα ασκούνται για τον πολίτη. Αρμοδιότητες οι οποίες θα ξεδιπλωθούν με την πάροδο του χρόνου Η πρόκληση είναι πάρα πολύ μεγάλη”, τόνισε.

Όσον αφορά την Αυτοδιοίκηση, ο κ. Πεταλωτής υποστήριξε ότι αυτή θα πρέπει να πρωτοπορήσει στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ χαρακτήρισε την Κρήτη προμετωπίδα της ανάπτυξης, τονίζοντας ότι “είναι μια ευκαιρία για όλους μας να ξαναδούμε όλα τα ζητήματα πάνω στα οποία βασίσαμε την ύπαρξή μας και την ανάπτυξή μας.  Οι περιοχές όπως η Κρήτη είναι περιοχές που πραγματικά μπορούν να παίξουν έναν πρωτοποριακό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, που δεν συγχωρεί από κανένα μας ούτε ολιγωρία ούτε καθυστερήσεις. Τα περιθώρια βελτίωσης όλων μας είναι πολλά”.

Για τον "Καλλικράτη" στην παιδεία, τόνισε ότι οι συγχωνεύσεις και συνενώσεις σχολείων έχουν ως μοναδικό γνώμονα τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά κριτήρια. Σχολεία που είναι μονοθεσία και διθέσια, όπου τα παιδιά μας πηγαίνουν σε σχολείο της εποχής του 1950, με έναν δάσκαλο να κάνει μάθημα από την 1η έως την 6η δημοτικού συγχρόνως, δεν μπορούν να υπάρχουν σήμερα. Είναι ξεκάθαρο, επισήμανε ο κ Πεταλωτής

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την ευελιξία του υπουργικού συμβουλίου υποστηρίζοντας ότι “το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδριάζει σχεδόν μία φορά την εβδομάδα με παραγόμενο νομοθετικό αποτέλεσμα, τόσο μεγάλο που δεν έχει παραχθεί επί δεκαετίες. Πόσο μάλλον αν συγκρίνουμε τι γινόταν με την προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, που το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε δύο φορές όλες κι όλες”..

Αναφορικά με την κυβέρνηση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας ότι "πέρασε και σάρωσε πραγματικά την ελληνική δημόσια ζωή, με μια, στην καλύτερη περίπτωση, πενταετή αδράνεια και στην πραγματική περίπτωση αφήνοντας πολύ μεγάλες πληγές στο ελληνικό κράτος και στην ελληνική κοινωνία."

Τέλος σχολιάζοντας την υπόθεση με το e-mail για την "χρεοκοπία της χώρας" δήλωσε ότι “πρέπει να είμαστε όλοι μας πολύ προσεκτικοί. Τέτοιου είδους ενέργειες που σπέρνουν τον πανικό πραγματικά είναι καταδικαστέες απ' όλους, γι' αυτό κινήθηκε αμέσως και η δικαιοσύνη. Αλλά μου κάνει εντύπωση αν ένας τορναδόρος από τα Χανιά μπόρεσε να γράψει ένα τέτοιο mail και να συντονίσει όλη αυτή τη μάχη πανικού σε όλη την Ελλάδα, τα Χανιά είναι πρωτοποριακά και στον δυναμισμό τους, για να το ελαφρύνουμε κιόλας”.