Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος 

Ο εσωτερικός πόλεμος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ καλά κρατεί. Τα στρατόπεδα σε κάθε ένα από τα δύο κόμματα είναι τουλάχιστον τρία.

Βασικό ζητούμενο οι συνεργασίες. Βασικό ερώτημα, με ποιους;

ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί αναβρασμός. Δεν είναι ορατός μόνο και μόνο επειδή στην παρούσα φάση ελάχιστοι ασχολούνται με το ΠΑΣΟΚ.

Όμως στο εσωτερικό του κόμματος επικρατούν τουλάχιστον τρεις τάσεις.

1. Εκείνοι που επιθυμούν τη συνεργασία με τους 58 και είναι δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος θα ήθελε να προχωρήσει το σχήμα και ως άρμα απεμπλοκής από τον κομματικό μηχανισμό , ο οποίος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση και εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το κόμμα. Σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και οι συνεργάτες του υπενθυμίζουν τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής ,υπέρ της συνεργασίας με τους 58.
2. Είναι εκείνοι που θα έβλεπαν με καλό μάτι συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για παραδοσιακά στελέχη του ΠΑΣΟΚ χωρίς να λείπουν από αυτή την ομάδα και κάποιοι βουλευτές που βλέπουν με καλό μάτι τη μεταπήδηση τους στην Κουμουνδούρου μπροστά στον κίνδυνο να μην επανεκλεγούν .
3. Είναι μια μεγάλη ομάδα με κύριους εκφραστές τους 11 αλλά και τους 75 που εξακολουθούν να βλέπουν το ΠΑΣΟΚ ως αυτόνομο κόμμα που θα πρέπει πρώτα να σταθεί στα πόδια του, να αρθρώσει πρόγραμμα και πολιτικό λόγο και στη συνέχεια και αναλόγως συνθηκών της χώρας να κοιτάξουν το θέμα των συνεργασιών.

ΔΗΜΑΡ

Στην Αγίου Κωνσταντίνου η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καλύτερη. Οι μυστικές συναντήσεις είτε των προεδρικών ,είτε της μειοψηφίας έχουν προκαλέσει έριδες, γκρίνιες και πολλή ένταση.

Και στη ΔΗΜΑΡ είναι χωρισμένοι στα τρία.

1. Οι προεδρικοί, εκείνοι δηλαδή που στηρίζουν τυφλά τις αποφάσεις του Φώτη Κουβέλη. Επιθυμούν τη ΔΗΜΑΡ αυτόνομη αλλά κοιτάζουν περισσότερο προς ΣΥΡΙΖΑ, στην παρούσα φάση και λιγότερο προς ΠΑΣΟΚ και 58. Γίνονται αρκετές συναντήσεις κυρίως με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να συγκροτηθεί ,τάση εντός της ΔΗΜΑΡ από στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ που τώρα έχουν βρει στέγη στη ΔΗΜΑΡ.
2. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, εκφράζεται κυρίως από τους κυρίους Λυκούδη, Ψαριανό και Παπαδόπουλο. Αυτή η ομάδα έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως επιθυμεί συμπόρευση με τους 58 δηλαδή και με το ΠΑΣΟΚ. Προβληματίζονται από τις τελευταίες εξελίξεις στο κόμμα και κάνουν συχνές συναντήσεις στο πλαίσιο αναζήτησης της επόμενης ημέρας.
3. Υπάρχει και η ομάδα η οποία είναι στην κατεύθυνση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Επιθυμεί η ΔΗΜΑΡ να είναι αυτόνομη αλλά να ξεκαθαρίσει νωρίς πως στόχος είναι η συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης στη χώρα με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και στήριξη από την Αγίου Κωνσταντίνου.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος προσωπικές στρατηγικές στελεχών, των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ουσιαστικά είναι κόμματα χωρισμένα σε πάρα πολλά κομμάτια με απροσδιόριστο το μέλλον.

Αστάθμητος παράγων, ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει παρεμβάσεις μόνο σε εκείνα που τον θίγουν προσωπικά. Για τα κομματικά θέματα δεν μιλάει. Ωστόσο αν ο κύριος Παπανδρέου αποφασίσει να κάνει κάποια κίνηση έχει στελέχη που θα βρεθούν δίπλα του και αυτή την στιγμή βρίσκονται όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στη ΔΗΜΑΡ.