current views are: 1

22 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση18:25

Χουντής: Θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός; – Στουρνάρας: Οι εταίροι έδειξαν αλληλεγγύη (Βίντεο)

Διάλογο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Δημοσίευση 18:25’
αρθρο-newpost

Διάλογο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Διάλογο στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχαν σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.

Ο κ. Χουντής, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ρώτησε τον κ. Στουρνάρα αν «θυσιάστηκε ο ελληνικός λαός και η ελληνική οικονομία για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες», όπως υπονόησε ο κ. Ρεν την προηγούμενη εβδομάδα, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Στουρνάρα: «Θέλω να τονίσω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη)».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδα και Πρόεδρος του ECOFIN, κ. Γ.Στουρνάρας δεν θέλησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του πρόσφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, να σχολιάσει τις δηλώσεις, που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Όλι Ρέν, με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι ο ελληνικός λαός θυσιάστηκε την άνοιξη του 2010, για να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, στη σημερινή συζήτηση που έλαβε χώρα την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο έλληνας ευρωβουλευτής ζήτησε από το Γιάννη Στουρνάρα να σχολιάσει όσα είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρέν, δηλαδή ότι «αν κουρεύαμε το ελληνικό χρέος την άνοιξη του 2010, τότε η κρίση θα μετεδίδετο και στις άλλες χώρες και στις ευρωπαϊκές τράπεζες». Η δήλωση αυτή χαρακτηρίστηκε από όλους στην Ελλάδα, ως θυσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικονομίας για τη σωτηρία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
 
Αντί ο έλληνας υπουργός να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, φρόντισε να τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι, μέσω του Μνημονίου, «οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν δείξει συνοχή, έχουν δείξει solidarity (αλληλεγγύη)».
 
Απαντώντας επίσης σε δεύτερη ερώτηση αναφορικά με το δυσμενές καθεστώς που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, όσον αφορά το όριο της κεφαλαιακής επάρκειας στα μελλοντικά stress-tests, που για την Ελλάδα θα βρίσκεται στο 9%, ενώ για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες στο 8%, αποστερώντας έτσι ρευστότητα, περίπου 2 δισ. ευρώ από την ελληνική οικονομία, ο έλληνας υπουργός δήλωσε ότι, «εμείς διαπραγματευόμαστε, σήμερα, ούτως ώστε οι όροι που θα υπάρχουν για τις τράπεζες στην Ευρώπη να είναι παντού ίδιοι. Οι όροι πρέπει να είναι παντού ίδιοι, όχι μόνο στην εγγύηση καταθέσεων (;;;), αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια».


σχετικα αρθρα