Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και το καθημερινό πολιτικό κλίμα, από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα, σε διάστημα δηλαδή ολιγότερο των τεσσάρων μηνών, υπήρξε μια αισθητή κάμψη των θετικών κρίσεων για την κυβέρνηση. 

Οι έρευνες δείχνουν όμως ότι ευρέα κοινωνικά στρώματα μισθωτών και συνταξιούχων εκδηλώνουν μια τάση εξάντλησης από την οικονομική πολιτική, η οποία δείχνει να μεταφράζεται σε μια μεταβολή στάσης απέναντι στην κυβέρνηση: από θετική στήριξη της πολιτικής της, ένα καθόλου αμελητέο τμήμα της κοινής γνώμης μεταπίπτει σε στάση ανοχής ή αναμονής. 

Τούτο μεταφράζεται όχι μόνο σε όξυνση της καθημερινής «γκρίνιας» αλλά σε άμεση, σκληρή και κατηγορηματική απόρριψη κάθε κυβερνητικού χειρισμού που δεν έχει σαφήνεια, καθαρότητα και ορατό αποτέλεσμα. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από το κλίμα των τελευταίων ημερών. Από πηγές μάλιστα στενά προσκείμενες στον Πρωθυπουργό διαμορφώνεται η βεβαιότητα ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με την τρόικα και τεθούν οι βάσεις για τη λύση του προβλήματος περί της βιωσιμότητας του χρέους, θα αναλάβει «πολιτικές πρωτοβουλίες», οι οποίες θα αποσκοπούν «να αποδώσουν εκ νέου την πρωτοβουλία των κινήσεων στην κυβέρνηση και να αναστρέψουν το διαμορφούμενο πολιτικό κλίμα γκρίνιας και μιζέριας».  

Ουδείς είναι όμως σε θέση να προδιαγράψει την κατεύθυνση αυτών των πρωτοβουλιών: αν θα είναι συμβατικός ανασχηματισμός, αν θα πρόκειται για «δομική αλλαγή» της κυβερνητικής μηχανής ή αν θα ρισκάρει ο Αντώνης Σαμαράς για εκλογές

Το μόνο βέβαιο ­ σύμφωνα πάντα με αυτές τις πληροφορίες ­ είναι ότι από το τέλος Μαρτίου ως τα μέσα Απριλίου θα εκδηλωθούν οι «πρωτοβουλίες Σαμαρά». 

Υπάρχει όμως μια πλευρά του θέματος που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τις συνήθεις συνταγές των «πρωτοβουλιών» στην κυβέρνηση. Η κυβερνητική πολιτική προσκρούει πρωτευόντως στο ίδιο το κυβερνητικό κόμμα, αν όχι στην ίδια την κυβέρνηση. 

Είναι σύνηθες ο σκληρός πυρήνας των «προεδρικών» να αποδίδει τις κακοτεχνίες του κυβερνητικού έργου στο γενικότερο κλίμα μιζέριας που ενισχύεται και από τα ΜΜΕ. Αλλά είναι ακόμη πιο αληθές ότι η ίδια η κυβέρνηση Σαμαρά και πολλά μέλη της δεν δείχνει να έχει αυτοπεποίθηση στην πολιτική της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη κόντρα για τις διαρθρωτικές αλλαγές μεταξύ υπουργών. 

Αν σε αυτό το κλίμα προστεθεί η μοναδικότητα του ΣΥΡΙΖΑ που πλειοδοτεί σε υποσχέσεις, όπως λέει το Μέγαρο Μαξίμου, είναι σαφές ότι η «πολιτική πρωτοβουλία Σαμαρά» ενδέχεται να καταλήξει σαν το αβγό του Κολόμβου: ή η κυβέρνηση και η ΝΔ θα ανασυνταχθούν αποφασιστικά, ώστε να συγκρουστούν με την καθήλωση και την αδράνεια (και τη δική τους) εν ονόματι του μείζονος στόχου, που είναι όχι μόνο η παραμονή στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης ή  αλλιώς, προσπαθώντας η κυβέρνηση να κουβαλήσει και τα δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, θα χάσει στο τέλος και τα αβγά και τα καλάθια...