Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Σε περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ ανέρχεται η «τρύπα» στα δημόσια οικονομικά που δημιουργείται από τις δύο πρόσφατες αποφάσεις της δικαιοσύνης για τις αποδοχές του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας και, φυσικά, για τους ίδιους τους λειτουργούς της Θέμιδας! 

Οι δύο αποφάσεις έσκασαν σαν «βόμβα» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μία στιγμή που η Αθήνα προετοιμαζόταν για τη μεγάλη μάχη με τους δανειστές εις ότι αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2014 καθώς και στο ζήτημα της πρόσθετης χρηματοδότησης, ύψους περίπου 15 δισεκ. ευρώ, που θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία για τα δύο προσεχή έτη. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι ενώ η ελληνική κυβέρνηση υπολόγιζε το δημοσιονομικό έλλειμμα σε περίπου 1 δισεκατομμύριο, με την τρόικα να το εκτιμά πολύ υψηλότερα, οι δύο δικαστικές αποφάσεις έρχονται να εκτινάξουν το παραδεκτό από ελληνικής πλευράς «κενό» κατά 50%, στο 1,5 δισεκατομμύριο. 

Δεν ήταν λίγα τα κυβερνητικά στελέχη καθώς και οι βουλευτές της συμπολίτευσης που τις λίγες πρώτες ώρες της δημοσιοποίησης της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους σχεδόν πανηγύριζαν, κάνοντας λόγο για μία δικαιούμενη αποκατάσταση των συγκεκριμένων ομάδων. Έσπευδαν, δε, να διαμηνύσουν ότι ούτως ή άλλως η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι θα χορηγούσε μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα σε αυτές τις κατηγορίες. 

Μόνον που το πρόβλημα για το Μαξίμου και την κυβέρνηση δεν βρίσκεται στα χρήματα που, βάσει της απόφασης, θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους. Το ποσό αυτό εκτιμάται περίπου σε 470 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και παρακρατήθηκαν από εν ενεργεία και συνταξιούχους των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Ένα τμήμα της επιστροφής θα καλυφτεί όντως από το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ το υπόλοιπο δεν αποκλείεται να επιστραφεί σε δόσεις την προσεχή διετία. 

Το μείζον πρόβλημα είναι το κενό που δημιουργείται σε ετήσια βάση από τη μη περικοπή μισθών, ωριμάνσεων, προαγωγών και συντάξεων, όπως τις προέβλεπε το μνημόνιο που ψηφίστηκε το 2012. Αυτό εκτιμάται σε περίπου 350 εκατομμύρια για τους ένστολους και επιπλέον 150 – 200 εκατομμύρια για τις αποδοχές των δικαστικών, δημιουργώντας μία επαναλαμβανόμενη ετήσια τρύπα που, προφανώς, δεν μπορεί να καλυφτεί παρά μόνον από μόνιμου χαρακτήρα μέτρα. 

Μάλιστα, την ανάγκη μόνιμων μέτρων έσπευσε να την  κάνει σαφή και η ίδια η τρόικα μέσω email με αποδέκτες τους Γ. Στουρνάρα και Χρ. Σταϊκούρα. 

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν χθες ότι η πλήρης επίδραση των δύο δικαστικών αποφάσεων στα δημοσιονομικά δεν έχει εκτιμηθεί, σημειώνοντας με τρόπο ότι ούτως ή άλλως το σύνολο της ηγεσίας του Υπ.Οικονομικών βρισκόταν στο εξωτερικό. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για όχληση του Μαξίμου από τη σπουδή της ηγεσίας του Υπουργείου να δημοσιοποιήσει σε ξένα ΜΜΕ εκτιμήσει για το ύψος της δαπάνης που θα κληθεί να καλύψει ο Προϋπολογισμός, πριν καν έστω χαραχθεί μία βασική γραμμή άμυνας της κυβέρνησης τόσο έναντι της κοινής γνώμης στην Ελλάδα όσο και έναντι της τρόικας. 

Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο νέων μόνιμων μέτρων δεν θα πρέπει να αποκλειστεί καθώς η τρόικα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς αναμένεται τις επόμενες λίγες ώρες να ανοίξει κύκλο επαφών για την αντιμετώπιση του ζητήματος που ανέκυψε. Την ίδια στιγμή, όσοι πανηγύριζαν από τη δικαστική απόφαση, τώρα εμφανίζονται σαφώς πιο συγκρατημένοι.