«Οφείλουμε να βρούμε τον τρόπο ώστε ο δασικός πλούτος να συμβάλει ουσιαστικά στο να περάσει η χώρα από την ανάκαμψη στην ανάπτυξη», τόνισε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ύστερα από συνάντηση που είχε με γενικούς γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων, εκπροσώπους του υπουργείου Εσωτερικών, την ειδική γραμματεία δασών και στελέχη των διευθύνσεων δασών.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε την ανάγκη «η χώρα να κινηθεί σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικής δασικής οικονομίας», με τον κυρίαρχο στόχο, ωστόσο, να παραμένει η προστασία των δασών. Τόνισε επίσης, ότι η πολιτεία οφείλει να ενεργεί και στα δάση με οδηγό τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δασικής υπηρεσίας, με τρόπο ώστε να αναδεικνύονται τα ικανά και άξια στελέχη».

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των δασικών υπηρεσιών. Επίσης, αναδείχθηκε η ανάγκη αναδιοργάνωσης του οργανογράμματος όλων των περιφερειακών υπηρεσιών που ασχολούνται με τα δάση, ενώ ο ειδικός γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις βασικές κατευθύνσεις των νομοσχέδιων που ετοιμάζονται για τα δάση.

Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε από όλους να καταθέσουν εντός μηνός, γραπτώς, συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να ακολουθήσει νέα σύσκεψη αμέσως μετά την επεξεργασία τους.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν οι γραμματείς αποκεντρωμένων διοικήσεων Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας Καλλιόπη Γερακούδη, Μακεδονίας-Θράκης Αθανάσιος Καρούντζος, Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο απερχόμενος ΓΓΑΔ Αττικής Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο διάδοχός του και απερχόμενος ΓΓΑΔ Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας και ο διάδοχός του Γιώργος Διδασκάλου, καθώς και εκπρόσωποι των αποκεντρωμένων διοικήσεων Κρήτης και Αιγαίου. Επίσης συμμετείχαν, εκπρόσωποι του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, ο ειδικός γραμματέας Δασών Γιώργος Αμοργιανιώτης, ο γενικός διευθυντής Δασών Κώστας Δημόπουλος, οι γενικοί διευθυντές Δασών των αποκεντρωμένων διοικήσεων και υπηρεσιακοί παράγοντες.