Συνεχίζει το «κρυφτούλι» το ΔΝΤ όσον αφορά την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, τη στιγμή που το Ταμείο   απέφυγε να πάρει θέση σχετικά με το χρόνο συζήτησης για τη μείωση του χρέους. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Ταμείου  Γουίλιαμ Μάρεϊ επεσήμανε πως το ΔΝΤ «δεν γνωρίζει κάποια σαφή ημερομηνία για την επιστροφή της τρόικας στη Ελλάδα». «Θα επιστρέψουν όταν επιλυθούν τεχνικά ζητήματα», είπε ο κ. Μάρεϊ, προσθέτοντας πως «αυτό αναμένεται το επόμενο διάστημα».

Όπως είπε, υπάρχουν ακόμη αρκετά δημοσιονομικά, διαρθρωτικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα που μένουν να διευθετηθούν ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας. Προσέθεσε ωστόσο πως υπάρχει κάποια πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο.

Παράλληλα, απέφυγε να πάρει θέση αναφορικά με το χρέος, λέγοντας πως το Ταμείο «δε διαβλέπει στο άμεσο μέλλον νέες συζητήσεις για τη μείωσή του». Κληθείς να διευκρινίσει τη θέση του ΔΝΤ για το ζήτημα, αρνήθηκε να απαντήσει, εάν το Ταμείο θα εξετάσει εκ νέου το σενάριο του «κουρέματος». 

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα» για αρκετό διάστημα και αρκέστηκε να επαναλάβει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει να διευκολύνουν στη διαδικασία μείωσης του χρέους, εφόσον η Αθήνα πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί. 

Όταν ρωτήθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times ο κ. Στουρνάρας και στα όσα δήλωσε σχετικά με το «κούρεμα» και τι του είχε πει ο Γερμανός ομόλογός του για το θέμα, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του δημοσιεύματος και των συγκεκριμένων αναφορών, σημειώνοντας ότι αυτή την περίοδο δεν γίνονται συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Επίσης, ρωτήθηκε σχετικά με τα όσα είχε τονίσει στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, για το γεγονός ότι υπάρχει «ιδιαίτερη ανησυχία» για την ευρωζώνη και κυρίως για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Ο κ. Μάρεϊ επανέλαβε τα όσα είχε αναφέρει ο κ. Μπλανσάρ, ο οποίος είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι «όσο πιο χαμηλό είναι το ποσοστό του πληθωρισμού, τόσο μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για την ανάκαμψη της ευρωζώνης».