Ολοκληρώθηκαν οι διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός στο Γραφείο του στη Βουλή με αντικείμενο τον Προϋπολογισμό του 2011, τις συζητήσεις που ξεκινούν με την τρόικα τη Δευτέρα, τον προγραμματισμό και τις προτεραιότητες της περιόδου, καθώς και την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Ν. Σαρκοζί και θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την ανακοίνωση του μεγέθους του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat, αποκαλύπτεται το μέγεθος του προβλήματος που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία, το βάρος που κληροδοτήθηκε στους πολίτες και η προσπάθεια που πρέπει να κάνει η χώρα μας για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, καθώς και η μεγάλη προσαρμογή που έχει ήδη επιτευχθεί μέσα στο 2010 ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της κυβέρνησης και των πολιτών για τη διάσωση της οικονομίας μας.

Ανέφεραν ακόμη ότι η ανακοίνωση του ελλείμματος θα θυμίσει σε όλους την αποφασιστικότητα που έχει πλέον η Ελλάδα και οι Έλληνες να αλλάξουν τη χώρα ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, των χρεών και της ύφεσης.

Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι το 2010 η χώρα, έχοντας θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ, όχι απλώς θα καταφέρει την επίτευξή του, αλλά όλα δείχνουν ότι θα τον ξεπεράσει κιόλας, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε ένα έτος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στην ιστορία της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι με τον Προϋπολογισμό του 2011 -που είναι ο πρώτος που συντάσσεται μετά την ένταξη της Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης - συνεχίζεται η προσπάθεια για την διάσωση και ανάταξη της χώρας και αρχίζει να αποδίδει το έργο που έγινε μέσα στο 2010.

Υπογράμμιζαν δε ρητά ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στο χώρο της υγείας και των ΔΕΚΟ, ώστε, όπως υποστήριζαν, να πάψουν ο μόχθος και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να χρηματοδοτούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η σπατάλη και όχι οι απολύσεις και επαναλάμβαναν τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχει δεσμευτεί.

Αναφορικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Παρίσι και τις συναντήσεις που θα έχει εκεί με τον κ. Σαρκοζί και άλλους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής διεθνούς, στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν οι πολύ σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι Ευρωζώνη.

Ακόμη, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η κατάσταση σε Ιρλανδία και Πορτογαλία επιβεβαιώνει την κυβέρνηση σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας μηχανισμού στήριξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη και συμπλήρωναν ότι αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης, σήμερα όλη η ΕΕ θα ήταν κυριολεκτικά στον αέρα.

Τόνιζαν επιπλέον ότι η κατάσταση στην ΕΕ είναι μεν για όλους ανησυχητική, αλλά η Ελλάδα διαθέτει πια ασπίδα προστασίας, την οποία η κυβέρνηση δημιούργησε από το μηδέν, με τον αγώνα της.

Τέλος, κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν αισιοδοξία για την κάλυψη του επιπλέον ελλείμματος που προκύπτει για το 2009. Το έλλειμμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντιστοιχεί με περίπου 4,5 δισ. ευρώ, το ήμισυ του οποίου υπολογίζεται ότι θα καλυφθεί από εξοικονόμηση δαπανών από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.