«Το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, ούτε αναθέτει την υπεράσπιση των θέσεων του, των προτάσεων του, του αγώνα και της αγωνίας του σε άλλους», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της ευρωβουλής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «χωρίς ενότητα, με μικρούς κομματικούς πατριωτισμούς δεν ανταποκρινόμαστε στην υπόθεση των ιστορικών περιστάσεων».

Με αφορμή τη συζήτηση που άνοιξε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πάρει μέρος το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, σημείωσε πως «ως ΠΑΣΟΚ τιμάμε όλα τα πρόσωπα, όλες τις κινήσεις, όλες τις πρωτοβουλίες».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πιστεύει, όμως, στην ενότητα και τη συσπείρωση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς της ευθύνης, της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε:

«Το ΠΑΣΟΚ οφείλει, βεβαίως, να ανταποκριθεί πλήρως στην εντολή που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το Π​ΑΣΟΚ, πρωτίστως οι βουλευτές του, που σηκώνουν ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό βάρος είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και της καθαρής στρατηγικής πορείας της χώρας».

Παράλληλα, τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα».

Ο κ. Βενιζέλος ευχαρίστησε τον Χάνες Σβόμποντα, γιατί, όπως είπε, «αναγνωρίζει και τιμά την διαδρομή, την υπευθυνότητα, τις θυσίες και το σημερινό κρίσιμο ρόλο του ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε: 

«Είμαι σίγουρος ότι στις συναντήσεις που είχε ο Χάνες Σβόμποντα,όπως μου είπε πριν από λίγο, τόνισε σε όλους τους συνομιλητές του, ότι χωρίς ενότητα με μικρούς κομματικούς πατριωτισμούς, δεν ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση των ιστορικών μας περιστάσεων».

Ως προς ευρωεκλογές του Μαΐου ο κ. Βενιζέλος σημείωσε:

«Το ζήτημα δεν είναι να εκλεγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο Έλληνες Ευρωβουλευτές που στη συνέχεια θα ενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ζητούμενο δεν είναι καν το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, να συγκεντρώσει πολλές ψήφους. Το ζητούμενο είναι το μέλλον της Ευρώπης, η νέα αφήγηση, η οριστική υπέρβαση της κρίσης και επειδή όπως είπα η Ελλάδα είναι το εργαστήριο για την αντοχή και την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα αυτό να προκύψει μέσα από το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών».

Επισήμανε ότι «η ερμηνεία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών θα είναι ούτως ή άλλως πολύ σκληρή και επιθετική, γιατί θα κριθεί η νομιμοποίηση της στρατηγικής της χώρας, κι έχει πολύ μεγάλη σημασία να κινηθούμε προληπτικά και να αφοπλίσουμε όλους εκείνους που ετοιμάζονται να αμφισβητήσουν στην πραγματικότητα την ευρωπαϊκή σταθερή και ασφαλή πορεία της χώρας».

Το μείζον ζήτημα είναι η εφαρμογή της μόνης υπαρκτής ασφαλούς και καθαρής στρατηγικής.

Γι' αυτό, τόνισε, υπάρχει, με δυσκολίες, η Κυβέρνηση συνεργασίας. Γι' αυτό υπάρχει η προγραμματική συμφωνία, γι' αυτό υπάρχει «η ενδοκυβερνητική διαπραγμάτευση που γίνεται κάτω από εξαιρετικά σκληρούς όρους, γιατί όλοι μας ως χώρα (Κυβέρνηση, κυβερνητικοί εταίροι, αντιπολίτευση) βρισκόμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκούς σκληρής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, με την τρόικα, με τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων».

«Κεντροαριστερά της ευθύνης, δηλαδή δημοκρατική προοδευτική Παράταξη άξια του ονόματός της στην Ελλάδα, είναι η Παράταξη του κόστους και της προοπτικής και όχι η Παράταξη των μικροκομματικών ή προσωπικών υπολογισμών», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές ανέφερε ότι «η Ευρώπη οφείλει να αντιδράσει στις νέες μορφές ευρωσκεπτικισμού. Στον ευρωσκεπτικισμό της Αριστεράς, της συντηρητικής Αριστεράς που θεωρεί το εθνικό κράτος εγγυητή των κεκτημένων μιας συντεχνιακής αντίληψης, πρέπει να αντιδράσουμε στον ευρωσκεπτικισμό της Δεξιάς δήθεν περί εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, που στην πραγματικότητα έχει στο μυαλό της το εθνικό νόμισμα και την εθνική νομισματική πολιτική. Πρέπει να αντιδράσουμε στον ευρωσκεπτικισμό της ακροδεξιάς, δηλαδή στον ξενοφοβικό ρατσιστικό και φυλετικό ευρωσκεπτικισμό».

Απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες να δείξουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα, ώστε να ξεπεράσει την κρίση, και σχετικά με όσα ακούγονται εις βάρος της χώρας μας στο εξωτερικό παρατήρησε: 

«Να σταματήσει αυτή η ανόητη και άδικη συζήτηση. Μια συζήτηση γύρω από το στερεότυπο πως η Ελλάδα δήθεν δεν μπορεί, γιατί κατοικείται από Έλληνες και εφόσον στην Ελλάδα υπάρχουν Έλληνες, δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση. Αυτό είναι μια ξενοφοβική, ρατσιστική προσέγγιση, μια ανιστόρητη προσέγγιση, μια οικονομικά εσφαλμένη προσέγγιση. Δεν ζητάμε πολιτικές χάρες, ούτε διευκολύνσεις. Ζητάμε από τους εταίρους μας με διορατικότητα, με ευφυΐα να καταλάβουν τι είναι αυτό που έχουν πετύχει οι Έλληνες, πόσο μεγάλες ήταν οι θυσίες, πόσο άδικες πολλές φορές».