Ανοίγει το θέμα των ομαδικών απολύσεων, λίγο πριν από την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίησή της για την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) που αυστηροποιεί τις προϋποθέσεις και δίνει δικαίωμα «βέτο» στον υπουργό Εργασίας.

Συγκεκριμένα, υπουργείο Εργασίας και κοινωνικοί εταίροι (ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) συμφώνησαν σε κριτήρια που δυσκολεύουν τις ομαδικές απολύσεις για τους εργοδότες, με τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να μπορεί να μην εγκρίνει τα αιτήματα των επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις πέραν του 5% το μήνα.

Ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης χαιρέτισε την απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, λέγοντας ότι με αυτήν «προσδιορίζονται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα κριτήρια και τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίωσης της γνώμης του ΑΣΕ κατά την εξέταση πρότασης περί ομαδικών απολύσεων από εργοδότη». Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει τη σφοδρή του αντίθεση στο να τεθεί θέμα ομαδικών απολύσεων.

Ο κ. Βρούτσης τονισε ότι η απόφαση αυτή «έχει τεράστια οικονομική και κοινωνική σημασία, καθώς θωρακίζει την αγορά εργασίας με καθαρούς κανόνες που εξασφαλίζουν τόσο την άσκηση της υγιούς επιχειρηματικότητας, όσο, κυρίως, την προστασία των εργαζομένων. Ακόμη πιο σημαντικός, ωστόσο, είναι ο κοινωνικός και πολιτικός συμβολισμός που εκπέμπει η παραπάνω απόφαση. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων, εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) και εργαζομένων (ΓΣΕΕ), καθώς και τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και η σύναψη νέων κοινωνικών συμφωνιών αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για το αύριο της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η θετική αυτή εξέλιξη σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια νέα εποχή συνεννόησης και εθνικής ενότητας για την αρμονική σύνδεση της ανάπτυξης και των επενδύσεων με την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση».