«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ξέσπασε με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί πως θα παρείχε στήριξη και στο κόμμα του Φώτη Κουβέλη ενόψη ευροεκλογών.

«Συνάντησα τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη με τον οποίο έχω τακτικές επαφές το τελευταίο διάστημα. Υποστηρίζουμε την ενίσχυση των σοσιαλιστικών δυνάμεων στην Ελλάδα, ώστε να υπάρξει σημαντική εκπροσώπηση και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωσοσιαλιστική Ομάδα», είπε ο κ. Σβόμποντα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κουβέλη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εμφανίστηκε ενοχλημένος και κατά τη ομιλία του στη Θεσσαλονίκη επεσήμανε πως το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα ευθεία αναφορά στη συναντήσεις του κ. Σβόμποντα, δίχως να κατονομάσει τον Φώτη Κουβέλη:

«Είμαι σίγουρος ότι στις συναντήσεις που είχε ο Χάνες Σβόμποντα, όπως μου είπε πριν από λίγο, τόνισε σε όλους τους συνομιλητές του, ότι χωρίς ενότητα με μικρούς κομματικούς πατριωτισμούς, δεν ανταποκρινόμαστε στην πρόκληση των ιστορικών μας περιστάσεων».

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της έσπευσε να σχολιάσει τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και σε ανακοίνωσή της τονίζει:

«Η ενόχληση του ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στηρίζουν, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Σοσιαλιστικής Ομάδας Χάνες Σβόμποντα, όλα τα ψηφοδέλτια με σοσιαλιστικό πρόσημο, προδίδουν εκνευρισμό. Το ποιος δικαιούται να τοποθετείται στο όνομα των σοσιαλιστικών ιδεών δεν είναι θέμα ιδιοκτησίας. Προκύπτει από τις πολιτικές που ακολουθεί».

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, πέρασε το βράδυ στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τη ΔΗΜΑΡ για «άστοχες ανακοινώσεις».

«Καλό θα είναι, αντί η ΔΗΜΑΡ να βγάζει άστοχες ανακοινώσεις υπό το κράτος ενός νευρικού μικροκομματικού πατριωτισμού, να πληροφορηθεί ποιες είναι οι θεσμικές διαδικασίες εκπροσώπησης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος και να μην αυταπατάται παρερμηνεύοντας με κουτοπόνηρο “επαρχιωτισμό” τις ευγενείς αλλά σαφείς θέσεις του κ. Σβόμποντα», επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη.