Σημαντικό σταθμό στην ελληνική στρατιωτική διπλωματία που εφάρμοσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρείται η πλήρη ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας προκειμένου να συντονίσει την αποστολή της ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους αντάρτες και στον τακτικό στρατό.

Οι απαισιόδοξοι εκτιμούσαν ότι το συγκεκριμένο «στοίχημα» δεν θα το κέρδιζε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέδειξε ,για ακόμη μία φορά, ότι ξέρει να διεκδικεί και να κερδίζει αξιοποιώντας τόσο την τέχνη της διπλωματίας που κατέχει όσο και τις πολύ καλές σχέσεις που έχει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Η θέση του επιτελάρχη είναι άκρως επιχειρησιακή και σημαντική. Από αυτόν τον αξιωματικό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η επιτυχία ή όχι της όλης αποστολής εκεί. Και αυτός θα είναι Έλληνας Ταξίαρχος από το Στρατό Ξηράς.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναμένεται να συγκεντρωθεί μία δύναμη του Ευρωπαϊκού Στρατού που θα αριθμεί από 600 έως 1000 άτομα. Οι περισσότεροι από ότι μαθαίνουμε θα είναι Γάλλοι, οπότε έως ένα σημείο ήταν αναμενόμενο ο διοικητής του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου στη Λάρισα να είναι Γάλλος. Ήδη βρίσκονται στην περιοχή αυτή εκατοντάδες Γάλλοι στρατιωτικοί ως εθνική αποστολή.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε διαμηνύσει στην Ε.Ε. ότι η χώρα μας δεν μπορεί να στείλει ούτε έναν Έλληνα φαντάρο στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία την περίοδο αυτή και ότι η μόνη σημαντική συμμετοχή που μπορεί να έχει στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι η πλήρη ενεργοποίηση του στρατηγείου της Λάρισας.

Μετά την κατάργηση του Νατοϊκού Caoc 7 που είχε έδρα στην προαναφερθείσα περιοχή, η Ελλάδα ξαναβγαίνει στο προσκήνιο και γίνεται κέντρο ευρωπαϊκών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Γ. Κοκ.