Σφοδρή κριτική στον απερχόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έκπληκτος όταν πριν λίγες μέρες διάβασε μια συνέντευξη του Μάρτιν Σουλτς στην οποία δήλωνε ότι δεν θα έπρεπε η καγκελάριος να κατηγορείται για κάθε αρνητική εξέλιξη στην Ευρώπη. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τους 28 πρωθυπουργούς έλεγε χαρακτηριστικά ο κ. Σούλτς.

Είναι ο κ. Σουλτς υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών ή της κυρίας Μέρκελ και των Χριστιανοδημοκρατών, διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας. Σε αυτήν την συνέντευξη  διατύπωσε ο κ. Σουλτς δημόσια την επιθυμία του να είναι ο εκλεκτός της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη, είπε ο Αλ. Τσίπρας. Το ερώτημα είναι αν το ίδιο θέλει και η κοινωνική βάση των σοσιαλδημοκρατών. Οι απλοί ψηφοφόροι του SPD θέλουν την κυρία Μέρκελ ανεξέλεγκτη στην Ευρώπη ή μια Ευρώπη δημοκρατικό αντίβαρο στην αλαζονεία και την αυθαιρεσία του νεοφιλελευθερισμού; Η συμμαχία Σούλτς και Μέρκελ εγγυάται, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, την συνέχιση της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας.

Εμείς απευθυνόμαστε στον απλό Γερμανό πολίτη που παραδοσιακά ψηφίζει SPD: Τον προτρέπουμε να πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου. Και με την ψήφο του να δώσει εντολή ελπίδας και αλλαγής στην υποψηφιότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε κλείνοντας.

«Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο»

«Η λιτότητα οδήγησε την Ευρώπη σε αδιέξοδο» δηλώνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο dpa και ζητά τον άμεσο τερματισμό της, την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής συμφωνίας και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, «ώστε να καταστεί βιώσιμο και να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη». Διευκρινίζει πάντως, ότι δεν είναι στις προθέσεις του, μονομερείς ενέργειες.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα "New Deal"» επισημαίνει ο κ. Τσίπρας, επιχειρηματολογώντας ότι πάνω από το 98% των 240 δισ. ευρώ που έλαβε η Ελλάδα σε δάνεια διάσωσης, από το 2010, έχουν διατεθεί για προηγούμενα δάνεια και για να ενισχυθούν οι χρεωμένες τράπεζες της χώρας. «Είναι μύθος ότι τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διοχετεύθηκαν και επενδύθηκαν στην πραγματική οικονομία» τονίζει και προσθέτει ότι «το ποσοστό χρέους προς ΑΕΠ και η ανεργία έχουν ανεβεί αντί να κατεβούν, μετά τα προγράμματα διάσωσης». Τάσσεται δε, υπέρ της διοργάνωσης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, ανάλογης με τη Διάσκεψη του Λονδίνου του 1953, η οποία ελάφρυνε το χρέος της μεταπολεμικής Γερμανίας.

Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις του «μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το χρέος» και τονίζει ότι «θα ενεργήσουμε μονομερώς, μόνον εφόσον αναγκαστούμε -πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και εποικοδομητική για όλες τις πλευρές». Απευθυνόμενος μάλιστα στον Γερμανό φορολογούμενο, ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει: «Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Γερμανό φορολογούμενο -το μήνυμά μου προς αυτόν είναι ότι κινδυνεύει να βάζει το χέρι του στην τσέπη ξανά και ξανά, εάν αυτά τα προγράμματα λιτότητας συνεχιστούν, αφού δεν έχουν αποτέλεσμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί ακόμη κριτική στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τον ρόλο της στην κρίση χρέους, σημειώνοντας ότι οι πράξεις της ωφέλησαν τελικά τις τράπεζες της χώρας της. «Η Γερμανία εξοικονόμησε σε καταβολές τόκων περίπου 40 δισ. ευρώ από την απότομη και σημαντική πτώση των αποδόσεων στα γερμανικά ομόλογα αναφοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης και φυσικά, δεν είναι ο μέσος Γερμανός φορολογούμενος που έχει ωφεληθεί από αυτό, αλλά μάλλον οι τράπεζες και η ελίτ» επισημαίνει και αναφέρει ότι η στρατηγική της κ. Μέρκελ είναι κοντόφθαλμη, καθώς περιλαμβάνει «μακροπρόθεσμα, τον κίνδυνο της διάλυσης της Ευρώπης και της ευρωζώνης».

«Η σημερινή Ευρώπη της λιτότητας ανακατανέμει τον πλούτο σε μια μειοψηφία και τον φόβο στην πλειοψηφία... η λιτότητα έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο και πρέπει να τερματιστεί άμεσα» δηλώνει, χαρακτηριστικά, ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποστηρίζει ότι «η λιτότητα έχει διχάσει περαιτέρω την Ευρώπη σε έναν Βορρά- πιστωτή και έναν Νότο-οφειλέτη και αποτελεί απειλή για το μέλλον της Ευρώπης». Ο κ. Τσίπρας ζητά ακόμη «να επικεντρωθούμε στην επανίδρυση μιας ενωμένης Ευρώπης, η οποία θα έχει αλληλεγγύη, κοινωνική συνοχή και δημοκρατία», ενώ, αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξηγεί ότι «θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά με μια πολιτική προοπτική για την Ευρώπη, η οποία θα επαναφέρει την αισιοδοξία, την ασφάλεια και την ελπίδα στους ανθρώπους της Ευρώπης».