Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Το μείζον ζήτημα της τρομοκρατίας, τη δυσκολία στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και ζητήματα που τρέχει η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε., αναμένεται να συζητήσουν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Έπειτα από την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού, στην κυβέρνηση υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου ότι το ζήτημα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στα πρωτοσέλιδα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, σε μια κρίσιμη περίοδο, που η Ελλάδα διανύει τον πρώτο μήνα της στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς και τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών για την απόδραση του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, όπως επίσης και την έκδηλη ανησυχία που επικρατεί και στους κόλπους της Ευρώπης. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα το ζήτημα και να μην κυριαρχήσει το θέμα της τρομοκρατίας το διάστημα που η χώρα προεδρεύει της Ε.Ε. και προσπαθεί να φέρει θετικά αποτελέσματα και να προωθήσει κοινοτικά ζητήματα. Παράλληλα, η Αθήνα, δεν θέλει σε καμία περίπτωση το ζήτημα αυτό να επηρεάσει το πρόγραμμα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων αλλά και την πορεία της νέας τουριστικής περιόδου.

Στο τραπέζι της συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να βρεθούν και οι «διαφορές» που υπάρχουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών μας, που επιβεβαιώθηκαν χθες στη συνέντευξη που έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μιούρεϊ στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Μιούρεϊ, αν και μίλησε για πρόοδο των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για την επιστροφή του κλιμακίου, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά θέματα.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Ταμείου πρόκειται για μια σειρά ζητημάτων «που αφορούν σε δημοσιονομικά, διαρθρωτικές αλλαγές και χρηματοπιστωτικό τομέα. Το υπουργείο Οικονομικών πάντως συνεχίζει σε καθημερινή βάση την αποστολή και την ανταλλαγή στοιχείων με την τρόικα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η χρηματοδότηση της χώρας θα συνεχιστεί κανονικά και η δόση των 4,7 δισ. ευρώ θα καταβληθεί χωρίς πρόβλημα. Άλλωστε η παρουσία των εκπροσώπων των δανειστών στην Ελλάδα στο επόμενο διάστημα δεν θα έχει τη συχνότητα που είχαμε συνηθίσει, καθώς δεν υπάρχουν σοβαρά και κρίσιμα προαπαιτούμενα, όπως στο προηγούμενο κύκλο των διαπραγματεύσεων.

Πολιτικά, οι όσο το δυνατόν πιο αραιές εμφανίσεις της τρόικας λειτουργούν θετικά υπέρ της κυβέρνησης, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κοινωνία, λίγους μήνες μάλιστα πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές κάλπες του Μαΐου. Άλλωστε, οι δανειστές από την πλευρά τους πιέζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Αθήνα για νέο δάνειο 15 δισ. ευρώ, υπό τους όρους νέου μνημονίου, ζητώντας με επιμονή να καθοριστούν από τώρα μέτρα όχι μόνο για το 2014, αλλά και για το 2015, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε περίπου 4,5 δισ. ευρώ. 

Παρά τις πιέσεις, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη, να κάνει πίσω, καθώς όπως σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει συγκεκριμένο προγραμματισμό για έξοδο από τα μνημόνια και χρηματοδότηση της χώρας, που δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η συζήτηση που άνοιξε επίσημα στο Στρασβούργο κατά την παρουσίαση της Ελληνικής Προεδρίας από τον πρωθυπουργό, για την λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της χώρας, στον αντίποδα των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ότι «αυτή την περίοδο δεν γίνονται συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Έπειτα από αρκετές ερωτήσεις, όμως, για το ίδιο θέμα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε μεν ότι το χρέος της Ελλάδας θα παραμείνει σε «υψηλά επίπεδα» για αρκετό διάστημα, ωστόσο έριξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επαναλαμβάνοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για ελάφρυνση του χρέους στα επίπεδα του 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω του 110% του ΑΕΠ το 2022, υπό την προϋπόθεση, όπως είπε, ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της.

O Γιάννης Στουρνάρας, πάντως σε δηλώσεις που έκανε χθες εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έπειτα από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία. Στο ίδιο μήκος κύματος κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο newpost εκτίμησε ότι η τρόικα αναμένεται στο τέλος του μήνα, λίγα 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.