Την προώθηση, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, μιας ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, καθώς και της προστασίας των συνόρων, που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών και θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την κοινή ευθύνη, συζήτησε το άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων.

Στο συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, παρουσία των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και της αρμόδιας επιτρόπου Σεσίλια Μάλμστρομ,έγινε μνεία του τραγικού γεγονότος στο Φαρμακονήσι, και οι έλληνες υπουργοί εξέφρασαν τη λύπη τους για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η επεξεργασία νέων εργαλείων και η αξιοποίηση υπαρχόντων για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και με τρίτες χώρες.

Είναι ανάγκη να βελτιώσουμε τη συνεργασία για την ασφάλεια των συνόρων, προκειμένου να καταπολεμήσουμε τέτοια φαινόμενα, δήλωσε η κ. Μάλμστρομ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τους τρεις υπουργούς. Δέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστια πρόοδο στον τομέα του ασύλου, αλλά μένουν ακόμη πολλά να γίνουν.

Αντικείμενο συζήτησης, όπως είπε η επίτροπος ήταν και η βίαιη ριζοσπαστικοποίηση ορισμένων νέων Ευρωπαίων και αναφέρθηκε σε 1.200 άτομα οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Συρία και έχουν εμπλακεί στις συγκρούσεις. Αυτοί, επιστρέφοντας αποτελούν κίνδυνο και συζητάμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο, το οποίο προκύπτει εξ αιτίας θρησκευτικών, αλλά και άλλων λόγων (ανέφερε τη Χρυσή Αυγή), και βρίσκει πρόσφορο έδαφος μέσα από το Ίντερνετ, αλλά και τοπικές κοινότητες.

Ερωτηθείσα για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και πότε θα εφαρμοστεί, είπε ότι εντός του μηνός θα έχει τη δεύτερη συνάντηση στην Άγκυρα και η πλήρης εφαρμογή της συμφωνίας προβλέπεται με ορίζοντα τριετίας.

Στο ερώτημα αν ζητάει ανεξάρτητη έρευνα για το γεγονός στο Φαρμακονήσι, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση ερευνά το ζήτημα και αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας.

Προσέθεσε, πάντως, ότι οι επαναπροωθήσεις αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο.

Στο ίδιο σημείο, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε ότι η μόνη αρμόδια αρχή για τη διερεύνηση της υπόθεσης είναι η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναπροώθησης, επικαλούμενος τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά, και προσέθεσε ότι οι εντολές που έχει το Λιμενικό είναι η προστασία των συνόρων και να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Ερωτηθείς για τη Χρυσή Αυγή και αν αυτή αποτελεί εγκληματική οργάνωση, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι η υπόθεση βρίσκεται στη δικαιοσύνη και δεν θέλει να αναμιχθεί. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ήταν αυτός που υπέγραψε την αναφορά προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπου αναφέρεται ότι είναι εγκληματική οργάνωση και ανέφερε «στη ζωή μου δεν έχω συνηθίσει να ανακαλώ την υπογραφή μου».

Ο κ. Δένδιας είπε επίσης ότι το ζήτημα της τρομοκρατίας που απασχολεί την ελληνική έννομη τάξη δεν απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση, ούτε στις κατ' ιδίαν συναντήσεις. Εξέφρασε, επίσης, την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές αρχές.